Jinekolojik malignitelerde akciğer metastazı sıklığını artıran ve akciğer metastazı gelişenlerde sağkalımı etkileyen faktörler
Abstract
Amaç: Jinekolojik malignitelerde akciğer metastazı nadir görülür ve tanıya göre ayrıcalık gösterir. Özellikle mezenkimal tümörler gibi hematojen yayılım gösteren jinekolojik kanserlerde akciğer metastazı oranı diğer jinekolojik kanserlere göre daha yüksektir. Bu çalışmada, jinekolojik malignitelerde akciğer metastazı sıklığını artıran ve akciğer metastazı gelişenlerde sağkalımı etkileyen faktörler araştırıldı.
Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif ve tek merkezli çalışmada ocak 2007 ve haziran 2022 arasında Başkent Üniversitesi Jinekolojik Onkoloji Kliniğinde takip ve tedavileri yapılan 242 akciğer metastazı tanısı alan hasta değerlendirildi. Primer tanı anından itibaren hastaların demografik, klinik, patolojik özellikleri, aldıkları tedavilerin jinekolojik kanserlere göre dağılımı gösterildi. Akciğer metastazı tanısı sonrası medyan sağkalım süreleri istatistiksel olarak değerlendirildi. Akciğer metastazı sıklığını artıran faktörler (over ve endometrium kanserinde) ve metastaz tanısı sonrasında sağkalıma etki eden prognostik faktörler istatistiksel olarak analiz edildi.
Sonuç ve Tartışma: Etken faktörlerin multivaryant analizinde over kanser grubunda histolojik tanının (seröz), lenfovasküler alan tutulumunun, platin direncinin, endometrıum kanser grubunda ise histolojik tipin (tip2), ileri evrenin ve lenfovaskuler alan tutulumunun akciğer metastazı sıklığını artırdığı görüldü.
Metastaz sonrası sağkalımı etkileyen faktörlerin multivaryant analizinde ise akciğerde tek lezyonu olan hastaların, over kanserli hastalardan ise platine duyarlı olan ve lenfovasküler alan tutulumu olmayanların daha iyi prognoza sahip olduğu görüldü.
Akciğer metastazı tanısı sonrası medyan sağkalım 19 ay olarak bulundu. Jinekolojik orijine göre sağkalım over, endometrium, serviks kanserinde ve uterin sarkomlarda sırası ile 18, 23, 11 ve 24 ay olarak görüldü.
Olguların erken teşhisi, etken ve prognostik faktörlerin doğru şekilde değerlendirilmesi, hastaya uygun tedavi verilmesi ile sağkalım süresinin artacağı beklenmektedir ancak bu konuda kesin sonuç söylenilmesi için daha fazla hasta sayısı içeren ve prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Objective: Lung metastases are rare in gynecological malignancies and differ according to the diagnosis. Especially in gynecological cancers with hematogenous spread such as mesenchymal tumors, the rate of lung metastasis is higher than other gynecological cancers. In this study, factors that increase the frequency of lung metastases in gynecological malignancies and affect survival in patients with lung metastases were investigated.
Material and Methods: In this retrospective and single-center study, 242 patients with lung metastases, who were followed up and treated at Baskent University Gynecological Oncology Clinic between January 2007 and June 2022 were evaluated. Demographic, clinical and pathological characteristics of the patients from the time of primary diagnosis, and the distribution of the treatments they received according to gynecological cancers were shown. Median survival times after diagnosis of lung metastasis were evaluated statistically. Factors that increase the frequency of lung metastases (in ovarian and endometrial cancer) and prognostic factors that affect survival after the diagnosis of metastasis were statistically analyzed.
Results and Discussion: The median survival after diagnosis of lung metastasis was 19 months. Survival by gynecological origin was respectively 18, 23, 11 and 24 months in ovarian, endometrial, cervical cancer and uterine sarcomas. It was observed that histological diagnosis (serous), lymphovascular area involvement, platinum resistance in the ovarian cancer group, histological type (type2), advanced stage and lymphovascular area involvement in the endometrium cancer group increased the frequency of lung metastasis in the multivariate analysis of the causative factors. In the multivariate analysis of the factors affecting survival after metastasis, it was seen that patients with a single lung lesion and patients with ovarian cancer who were sensitive to platinum and did not have lymphovascular area involvement had a better prognosis.
It is expected that the survival time will increase with the early diagnosis of the cases, the correct evaluation of the causative and prognostic factors, and the appropriate treatment to the patient, but prospective studies with a larger number of patients are needed to give definitive results on this issue.