Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAkgün, Seval
dc.contributor.authorŞenbayram, Sırrı
dc.date.accessioned2015-02-17T08:56:17Z
dc.date.available2015-02-17T08:56:17Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11727/1610
dc.description.abstractBu çalışma fetüsün nörolojik gelişimi için anneden aldığı iyota muhtaç olduğu birinci trimesterdeki gebelerin iyot durumunu, guatr prevelansını ve tiroid fonksiyon bozukluğu oranlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 1.10.2006 - 30.11.2006 tarihleri arasında Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezine gebe takibi amacıyla başvuran 141 tane 1. trimesterde olan gebe katılmıştır. Gebelere, serumda ST3, ST4, TSH, Tiroglobülin ve spot idrarda iyot düzeyi ölçümleri yapılmıştır. Tüm gebelere, bazı sosyodemografik parametreleri, iyotlu tuz kullanımını, iyot eksikliği hastalıklarını ve gebelik öykülerini sorgulayan bir anket verilmiştir. Hastaların guatr durumu palpasyon metodu ile belirlenmiştir. Çalışmaya katılan gebelerde 2,09 mcg/dl ile 27,51 mcg/dl arasında spot idrar iyotu düzeyleri belirlenmiş ve median idrar iyot düzeyi ise 14,97 mcg/dl olarak hesaplanmıştır. Bu değer Dünya Sağlık Örgütü ve İyot Eksikliği Hastalıklarını Kontrol İçin Uluslararası Konsey tarafından normal populasyon için belirlenen referans aralıklarına göre iyot alımı bakımından yeterli, iyot eksikliğinin şiddetinin derecelendirilmesi bakımından ise optimal sınırlara denk gelmesine karşın son yıllarda gebeler için önerilen normal aralık olan 15-23 mcg/dl referans aralığına göre bakıldığında gebelerin % 50’sinin alt sınır olan 15 mcg/dl’nin altında idrar iyot düzeylerine sahip oldukları görülmüştür. Çalışmamızda total guatr prevelansı %24,8 olarak hesaplanmıştır. Bu oranın %9,2’sini gözle görülebilir guatr olguları oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan gebelerde %12,8 oranında subklinik hipertiroidizm, %2,1 subklinik hipotiroidizm, %0,7 klinik hipotiroidizm saptanmıştır. Gebelerin iyotlu tuz kullanma oranı %95 olarak saptanmıştır. Gebelerin yanlızca %20’sinin iyotlu tuzu ideal olan kapaklı ışık geçirmeyen kavanozda saklarken, sadece %12’sinin iyotlu tuzu yemek piştikten sonra ekleyip ısıdan koruduğu tespit edilmiştir. Çalışma sınırlı bir bölgede yapılmış olsa da iyot eksikliğinin gebeler için ciddi boyutlarda bir sorun olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçlar ışığında, gebe takibinde önemli işlevleri bulunan 1. basamak sağlık hizmetlerinde gebe izlem protokollerinin yeniden gözden geçirilmesini ve gebelere özellikle ilk trimesterde tiroid fonksiyon tesleri ölçümlerinin yapılmasını önermekteyiz. İyotlu tuz kullanımının yüksek oranda olmasına karşın iyot eksikliğinin ciddi boyutlarda olması, iyotun üretimi ve tüketimi ile ilgili yanlışlardan kaynaklandığı düşünülmüştür. Bu konudaki denetim ve eğitim çalışmalarının arttırılmasını ve var olan etkinliklerin daha verimli hale getirilmesini önermekteyiztr
dc.language.isoturtr
dc.publisherBaşkent Üniversitesi Tıp Fakültesi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectİyottr
dc.subjectGebeliktr
dc.subjectGuatrtr
dc.subjectİyotlu Tuztr
dc.titleGebeliğin ilk üç ayında olan kadınların iyot eksikliği ve tiroid fonksiyonları açısından değerlendirilmesitr
dc.typespecialistThesistr


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster