Küçük hücre dışı akciğer karsinomu tanısı alan hastalarda patolojik alt grup analizi ve sağkalım üzerine olan etkileri
Abstract
Amaç: Dünyada kansere bağlı ölümlerin en sık nedeni akciğer kanseridir. Küçük Hücre Dışı Akciğer Kanserinin (KHDAK) adenokarsinoma histolojik alt grubunun sıklığı giderek artmaktadır. KHDAK’ nin histolojik alt grubundaki artış oranı ile sağkalım üzerine olan etkilerine bakmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2006-Aralık 2011 tarihleri arasında KHDAK tanısı histopatolojik olarak kanıtlanmış 493 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, başvuru şikayetleri, hastalığın evresi, hangi tanısal işlem uygulandığı, alt grup analizi için kullanılan TTF-1 ve CK-20 belirteç durumları, hastalığın primer bölgesi, hangi tedavinin uygulandığı, ölüm ve progresyon sürelerine retrospektif olarak bakıldı.
Bulgular: Hastaların %86,4’ ü erkek, %13,6’ sı kadın ve ortanca yaş 60 idi. Hastaların %90,5 sigara kullanmıştı. KHDAK’ nin kadınlarda sıklığının giderek arttığını (p=0,024) ve adenokarsinomanın en sık görülen histolojik alt grup olduğunu (%44,9) tespit ettik. Performansı iyi olan, erken evrede tanı alan ve adenokarsinoma histolojisine sahip hastaların sağkalımını daha iyi (p<0,05) bulduk. Yıllara göre sağkalım oranının arttığını (p=0,011) tespit ettik. TTF-1 pozitifliğinin de yıllara göre arttığını ve kadınlarda sıklığının daha fazla (p<0,05) olduğunu saptadık. Cinsiyetin, yaşın, TTF-1 pozitifliğinin, primer tümör yerleşim yerinin sağkalıma etkisi olmadığını saptadık (p>0,05).
Sonuç: Günümüzde adenokarsinoma sıklığı, kadınlarda görülme ve sağkalım oranları giderek artmaktadır. Elde ettiğimiz veriler tüm dünyada yapılan sağkalım ve histolojik alt grup analizleri ile benzer olarak değerlendirildi.