Yaşlı erkek bireylerde beslenme durumu ve serum d vitamini düzeyi ile kas gücü ve kas kütlesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Özet
Bu çalışma, yaşlı erkek bireylerde beslenme durumu ve serum D vitamini düzeyi ile
kas gücü ve kas kütlesi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışma,
İstanbul Özel Maltepe Tıp Merkezi’ne Ağustos 2014-Nisan 2015 tarihleri arasında
başvuran 65 yaş ve üzeri 75 sağlıklı erkek birey üzerinde gerçekleştirilmiştir.
Çalışmada bireylerin kişisel özellikleri, yaşam tarzı alışkanlıkları ve beslenme
alışkanlıkları anket formu ile sorgulanmıştır. Bireylerin besin tüketim kayıtları,
antropometrik ölçümleri alınmış, vücut kompozisyonları analiz edilmiş, fiziksel
aktivite düzeyleri belirlenmiş, mini nütrisyonel değerlendirmeleri ile biyokimyasal
analizleri yapılmıştır. Bireylerin ortalama yaşı 71.8 ± 6.17 yıl, vücut ağırlığı 77.9±14
kg, boy uzunluğu 167.7±6.8 cm, BKİ 27.7±4.5 kg/m2’dir. Bireylerin BKİ’ne göre
%10.7’sinin zayıf, %34.6’sının normal, %54.7’sinin obez olduğu belirlenmiştir.
Bireylerin bel çevresi ölçümlerine göre %82.6’sı risk veya yüksek risk grubundadır.
Baldır çevresi ölçümüne göre bireylerin %18.7’si, üst orta kol çevresi ölçümüne göre
ise %40.90’ı düşük grupta yer almaktadır. Bireylerin %68.0’i düzenli öğün
tüketmektedir. Besinlerle aldıkları günlük ortalama enerji 2020±218.6 kkal, protein
0.96±0.25 g/kg, posa 25.5±8.76 g, kolesterol 311.6±156.4 mg, kalsiyum ise
927.2±280.7 mg’dır. Bireylerde malnütrisyon riski %4.0 olarak belirlenmiştir.
Bireylerin yağsız vücut kütlesi ile günlük diyetleriyle aldıkları enerji ve protein
arasında pozitif yönlü (r=0.744, p=0.000; r=0.332, p=0.004); vücut ağırlığı başına
enerji ve vücut ağırlığı başına protein miktarı arasında negatif yönlü (r=-0.710,
p=0.000; r=0.308, p=0.007) ilişkiler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. vi
Serum 25(OH)D düzeylerin ortalaması 21.9±11.7 ng/mL’dir ve bireylerin
%16.0’sında yetersiz bulunmuştur. Bireylerin el kavrama gücü ortalama 32.3±5.1
kg’dır. El kavrama gücünün yaş gruplarına göre dağılımında Jamar’a göre yapılan
karşılaştırmada anlamlı fark görülmektedir, p=0.000. Yaşlı Bireylerdeki Sarkopeni
Üzerine Avrupa Çalışma Grubu; EWGSOP kriterlerine göre boy uzunluğu ile el
kavrama gücü arasında negatif yönlü, ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur
(r=-0.288, p=0.012). EWGSOP kriterlerine göre el kavrama gücü ile vücut yağ kütlesi
yüzdesi arasında pozitif yönlü ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (r=0.246,
p=0.033). Serum 25(OH)D düzeyleri ile baldır çevresi arasında yapılan karşılaştırma
da istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.038).
Sonuç olarak bu çalışmada yaş ilerledikçe kas gücünün azaldığı görülmüştür. Yaş
ilerledikçe yağsız vücut kütlesinde azalma olduğu, kas gücünün yağsız vücut kütlesi,
beslenme ve D vitamini düzeylerinden etkilendiği bilinmektedir. Ancak bu konunun
daha iyi anlaşılması için başka çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
This research is conducted with the objective of defining the relationship of nutritional
status and serum vitamin D to muscle strength and muscle mass at elderly male
individuals. Research was delivered at Private Maltepe Medical Center in August
2014–April 2015 with 75 healthy male applicants at or over 65 years age. Individuals’
personal features, life style habits and nutritional habits were examined with a
questionnaire. Individuals’ food consumption records were taken, anthropometric
measurements were delivered, body compositions were analyzed, physical activity
levels were determined and mini nutritional assessments and biochemical analysis
were conducted. Individuals’ mean age was 71.8 ± 6.17 years, mean body weight was
77.9 ± 14 kg, mean height was 167.7 ± 6.8 cm and mean BMI was 27.7 ± 4.5 kg/m2.
Based on BMI 10.7% of individuals were defined as underweight, 34.6% as normal
and 54.7% as obese. Based on waist circumference 82.6% of them were deemed as in
risk or high risk group. Based on calf circumference 18.7%, whereas based on mid
upper arm circumference 40.90% of individuals were found in lower group. 68.0% of
individuals were having regular meals. They had mean daily energy intake of
2020±218.6 kkal, protein intake of 0.96±0.25 g/kg, fiber intake of 25.5±8.76 g,
cholesterol intake of 311.6±156.4 mg and calcium intake of 927.2±280.7 mg.
Malnutrition risk at the individuals were determined as 4.0%.
Statistically meaningful positive relation is observed between individuals’ non-fat
body mass and energy and protein intake through daily diets (r=0.744, p=0.000;
r=0.332, p=0.004); while statistically meaningful negative relation is observed
between energy per body weight and protein amount per body weight (r=-0.710,
p=0.000; r=0.308, p=0.007). Individuals’ mean level of serum 25(OH)D was 21.9±11.7 ng/mL and in 16.0% of
individuals it was found insufficient. Mean hand grip strength of individuals were 32.3
± 5.1 kg. Significant difference is observed in the distribution of hand grip strengths
versus age groups in the comparison based on the comparison Jamar, p=0.000.
Statistically meaningful negative correlation is found between height and hand grip
strength based on criteria of European working Group on Sarcopenia in Older People,
EWGSOP (r=-0.288, p=0.012). Statistically meaningful positive correlation is found
between body fat mass and hand grip strength based on EWGSOP criteria (r=0.246,
p=0.033). Also in the comparison of serum 25(OH)D levels and calf circumference,
statistically meaningful difference is observed (p=0.038).
In conclusion, findings of this research indicates that muscle strength decreases by age.
It is known that along with aging non-fat body mass decreases and muscle strength is
affected by non-fat body mass, nutrition and vitamin D levels. However, further
research is required to have a better understanding of the topic.