Multipl sklerozu olan hastalara ve ailelerine verilen beslenme eğitiminin beslenme durumları ve diyet kalitesine etkisi
Özet
Bu çalışmada, multipl skleroz (MS) hastalarından oluşan bir grup ile MS hastalarının
aileleri ve hastalardan oluşan diğer bir gruba verilen beslenme eğitiminin, hastaların
beslenme durumları ve diyet kalitesine etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışma,
Ekim 2018-Mart 2019 tarihleri arasında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık
Uygulama ve Araştırma Merkezi Nöroloji Polikliniği’ne başvuran ve ayaktan tedavi edilen
McDonald kriterine göre multipl skleroz (MS) tanısı almış 18-59 yaş arası 10 (%19.6)
erkek, 41 (%80.4) kadın toplam 51 MS hastası üzerinde yürütülmüştür. Bireylerin genel
tanımlayıcı bilgileri için anket formu kullanılmış, antropometrik ölçümler (vücut ağırlığı,
boy uzunluğu, bel ve kalça çevresi, üst orta kol çevresi, triseps deri kıvrım kalınlığı gibi),
vücut bileşim analizi, besin tüketim kaydı, beslenme bilgi düzeyi (BBD) testi, sağlıklı
yeme indeksi (SYİ), depresyon durumu, uyku kalite indeksi, fiziksel aktivite ve
biyokimyasal bulguların değerlendirilmeleri yapılmıştır. Hastalar 3 gruba ayrılmış olup
eğitim grubu (EG); sadece hastalara eğitim verilen grup, aile eğitim grubu (AEG);
hastalara ve ailelerine eğitim verilen grup ve kontrol grubu (KG); eğitim verilmeyen
hastalardan oluşan gruptur. Aynı içeriğe sahip beslenme eğitimi, ayda bir gün olmak üzere
3 ay süresince toplamda 3 kez verilmiştir. Bireylerin eğitim öncesi, tüm eğitimlerin sonrası
ve eğitimin tamamlanmasından 3 ay sonra (izlem); antropometrik ölçümler, vücut bileşim
analizi, besin tüketim kaydı, BBD testi, SYİ, depresyon durumu, uyku kalite indeksi,
fiziksel aktivite ve biyokimyasal bulgularını içeren değerlendirmeleri yapılmıştır. EG ve
AEG’deki bireylerin eğitim sonrası ve izlemde ortalama BBD puanlarının eğitim öncesine
göre anlamlı olarak arttığı belirlenmiştir (p<0.05). Verilen beslenme eğitimi ile, EG’deki
kadın bireylerde eğitim öncesine kıyasla izlemde K vitamini, eğitim sonrası B2 vitamini
tüketim miktarı artış göstermiştir (p<0.05). İzlemde, C vitamini tüketim miktarı beslenme
eğitimi alan her iki grupta (EG ve AEG) eğitim almayan KG’ye göre yüksek olduğu
belirlenmiştir (p<0.05). TÜBER’e göre eğitim alan her iki grupta da (EG ve AEG) C
vitamini tüketimleri, KG’a göre yüksek olsa da TÜBER önerilerini karşılama yönünden
yetersizdir. AEG’deki kadın bireylerin eğitim sonrasında kalsiyum tüketim miktarlarının
arttığı (p<0.05), diğer minerallerin tüketim miktarlarının hiçbir grupta değişmediği
saptanmıştır. Beslenme eğitimi ile potasyum, kalsiyum, magnezyum ve çinko tüketim miktarlarının TÜBER önerilerini karşılama oranları artarken, gereksinimler tam olarak
karşılanamamıştır. EG’deki kadın bireylerin eğitim sonrası, erkek bireylerin izlemde
çözünmez posa tüketim miktarlarında, AEG’deki kadın bireylerin eğitim sonrası toplam
posa tüketim miktarlarında anlamlı artış saptanmıştır (p<0.05). Beslenme eğitimi alan ve
kontrol grubundaki bireylerin SYİ puan ortalamalarında anlamlı fark belirlenmemiştir
(p>0.05). AEG’deki bireylerin eğitim öncesi, sonrası ve izlemde (sırası ile %53.3, %66.7
ve %80.0) SYİ puanının orta olduğu ve eğitim öncesine göre izlem sürecinde anlamlı bir
artış olduğu saptanmıştır (p<0.05). EG’deki bireylerin eğitim sonrasında ve izlemde Beck
Depresyon Envanteri (BDE) puanı eğitim öncesine göre azalma göstermiştir (p<0.05).
Beslenme eğitimi sonrası, bireylerin uyku kalitesi ve fiziksel aktivite skorunda anlamlı
değişiklik saptanmamıştır (p>0.05). EG’deki bireylerin eğitim öncesi, eğitim sonrası ve
izlemde BDE puanı ile BBD arasında negatif yönlü korelasyon belirlenmiştir (p<0.05).
Eğitim öncesinde EDSS skoru ile BBD arasında negatif yönlü korelasyon belirlenmiştir
(p<0.05). AEG’deki bireylerin eğitim sonrasında KFADA skoru ile BBD puanı arasında
pozitif yönlü ilişki belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç olarak, MS hastalarına verilen beslenme
eğitiminin, hastaların beslenme bilgi düzeyleri ve beslenme durumlarını olumlu etkilediği
ve hastalara verilecek beslenme eğitimine hastaya bakım veren aile bireylerinin katılımının
diyet kalitesini iyileştirme yönünden olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
The aim of this study was to evaluate the effect of nutrition education given to a group of
patients with multiple sclerosis (MS) and families of MS patients with another group of
patients on their nutritional status and diet quality. The study was conducted on 10 (19.6%)
males and 41 (80.4%) females in total 51 outpatient multiple sclerosis (MS) patients
between the ages of 18-59 who were diagnosed as MS according to the McDonald criterion
and applied to Samsun Ondokuz Mayıs University Health Application and Research
Center Neurology Polyclinic between October 2018 and March 2019. The questionnaire
form was used for general descriptive information, anthropometric measurements (such as
body weight, height, waist and hip circumference, upper middle arm circumference, triceps
skin fold thickness), body composition analysis, food consumption record, nutritional
information level (NIL) test, healthy eating index (HEI), depression status, sleep quality
index, physical activity and biochemical measurements were evaluated. The patients were
divided into three groups: education group (EG); only patients are educated, family
education group (FEG); patients and their families were educated and control group (CG);
uneducated patients. Nutritional education with the same content was given 3 times once a
month in total for 3 months. Anthropometric measurements, body composition analysis,
food consumption record, NIL test, HEI, depression status, sleep quality index, physical
activity and biochemical findings of individuals were evaluated before, after (all education)
and 3 months after the completion of the education (follow-up). It was determined that the
mean NIL scores of the individuals in EG and FEG increased after the education and in the
follow-up compared to the pre-education (p<0.05). In EG female subjects in the follow-up
vitamin K, after education vitamin B2 consumption showed an increase compared to preeducation
with the nutritional education (p<0.05). In the follow-up, the amount of vitamin
C consumption was found to be higher in who received both nutritional education groups
(EG and FEG) compared to the uneducated KG (p<0.05). In both education groups (EG
and FEG), consumption of vitamin C is higher than the KG, but meeting of Nutrition
Guide For Turkey (NGFT), recommendation is inadequate for them. It was found that the
amount of calcium consumption of women in AEG increased after education (p <0.05), and the amount of consumption of other minerals did not change in any group. While
potassium, calcium, magnesium and zinc consumption rates increased to meet NGFT
recommendations with nutritional education, recommendations have not been fully met. It
was found that insoluble fiber consumption amounts of female individuals in EG after
education, and total fiber consumption amounts of female individuals in FEG increased
after education (p<0.05). There was no statistically significant difference in the mean HEI
scores of the patients with nutritional education and control group (p> 0.05). It was found
out that the individuals in FEG had a moderate HEI score before and after education and
also follow (53.3%, 66.7% and 80.0% respectively) and there was a statistically significant
increase in the follow-up compared to the pre-education (p<0.05). The Beck Depression
Inventory (BDI) score of the individuals in EG decreased after the training and in the
follow-up compared to the pre-training levels (p <0.05). After nutritional education, no
significant change was found in the sleep quality and physical activity score of individuals
(p> 0.05). A negative correlation was determined between BDI score and NIL in preeducation,
post-education and follow-up of individuals in EG (p <0.05). A negative
correlation was determined between EDSS score and NIL before training (p <0.05). A
positive correlation was determined between the activity score and the NIL score of
individuals in FEG after training (p <0.05). As a result, it was found that the nutritional
education given to MS patients positively affected the nutritional knowledge level and
nutritional status of the patients, and participation of family members caring for the patient
to the nutritional education had positive effects in terms of improving the quality of diet.