Hiperemesis gravidarum tanısı almış gebeler ile sağlıklı gebelerin biyokimyasal bulguları, beslenme durumları ve antropometrik ölçümlerinin karşılaştırılması
Özet
Gebelik döneminin en yaygın sorunlarından biri olan bulantı ve kusma gebelerin sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biridir. Bu çalışma, Şubat 2020-Nisan 2020 tarihleri arasında Ankara A Life Hospital Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine başvuran ve çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden doktor tarafından 1. trimesterde Hiperemezis Gravidarum tanısı almış gebeler ile sağlıklı gebeler üzerinde yapılmıştır. Araştırma kapsamında 30’u sağlıklı ve 30’u HG tanılı olmak üzere toplam 60 gebe ile yürütülmüştür. Çalışma gebeliği 14. haftanın öncesinde olan tekil gebelerde, bulantı ve kusmaya yol açabilecek gastrointestinal, odiyovestibüler, endokrinolojik, enfeksiyöz ve psikolojik bir rahatsızlığın olmadığı hastalar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara; sosyodemografik özellikler, genel özellikler, besin tüketim sıklığına ilişkin bilgilerin yer aldığı anket formu uygulanmış olup elde edilen veriler ile kan ve idrar bulguları incelenmiştir. Antropometrik ölçümleri, araştırmacı tarafından saptanmıştır. Günlük ortalama enerji ve besin ögesi alımları miktarları besin tüketim sıklığı kaydından elde edilen veriler kullanılarak hesaplanmıştır. Enerji ve besin ögelerinin tüketim miktarlarının yeterliliği cinsiyet ve yaşa göre günlük alınması önerilen Diyetle Referans Alım Düzeyi (DRI) değerlerine göre değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda HG olan gebelerin enerji alımı ortalaması 1811.20±190.42 kkal/gün ’dür. Toplam enerjilerinin %40.37±5.12’sinin karbonhidratlardan, %13.57±1.38’inin proteinlerden ve %46.20±5.26’sının yağlardan geldiği saptanmıştır.Sağlıklı gebelerin enerji alımı ortalaması 1898.74±295.93 kkal/gün’dür. Toplam enerjinin %40.47±5.88’inin karbonhidratlardan, %13.87±1.80’ının proteinlerden ve %45.70±6.35’inin yağlardan geldiği belirlenmiştir. Gebelerin HG olma durumlarına göre enerji (kkal), karbonhidrat (g), karbonhidrat (%), protein (g), protein (%), bitkisel protein (g), yağ (g), yağ (%), doymuş yağ (g), tekli doymamış yağ (g), çoklu doymamış yağ (g), kolesterol (mg), omega-3 (g) ve omega-6 (g) tüketimlerinin istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği (p>0.05) belirlenmiştir. Buna karşılık diyet lifi, çözünür posa ve çözünmez posa tüketimleri ise istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir (p<0.05). Ortalamalar incelendiğinde sağlıklı gebelerin mikro besin ögelerinden B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, folat, potasyum, magnezyum, fosfor ve demir tüketimlerinin HG olan gebelerden daha fazla olduğu belirlenmiştir. HG tanılı gebelerin %60.0’ında idrarda keton pozitif tespit edilmişken, sağlıklı gebelerin hepsinde idrarda keton değeri negatif tespit edilmiştir ve bu farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p<0.05) belirlenmiştir. Bu çalışma; HG tanılı gebelerin beslenme durumunu saptamak ve buna bağlı olarak gebelik sürecini iyileştirmek için adımlar atılması gerektiğini göstermektedir ve bu sonuçlar yeni çalışmalar ile desteklenmelidir.
Nausea and vomiting, one of the most common problems of the pregnancy period, is one of the problems that pregnant women often encounter. This study was conducted on pregnant women diagnosed with Hyperemesis Gravidarum in the first trimester and healthy pregnant women by the doctor who applied to Ankara A Life Hospital Hospital Obstetrics Outpatient Clinic between February 2020 and April 2020 and voluntarily accepted to participate in the study. The research was conducted with a total of 60 pregnant women, 30 of whom were healthy and 30 were diagnosed with HG. The study was conducted on singleton pregnancies before the 14th week of pregnancy, on patients without gastrointestinal, audiovisestibular, endocrinological, infectious and psychological disorders that may cause nausea and vomiting. Participants; A questionnaire including sociodemographic characteristics, general characteristics, and the frequency of food consumption was applied, and the obtained data, blood and urine findings were examined. Its anthropometric measurements were determined by the researcher. The average daily energy and nutrient intake amounts were calculated using the data obtained from the food consumption frequency record. The adequacy of consumption of energy and nutrients was evaluated according to the recommended Dietary Reference Intake Level (DRI) values, which are recommended to be taken daily according to gender and age. Energy intake average of pregnant women with HG at the end of the study is 1811.20 ± 190.42 kcal / day. It has been determined that %40.37 ± 5.12 of their total energy comes from carbohydrates, %13.57 ± 1.38 from proteins and %46.20 ± 5.26 from fat. The average energy intake of healthy pregnant women is 1898.74 ± 295.93 kcal / day. It was determined that %40.47 ± 5.88 of the total energy came from carbohydrates, %13.87 ± 1.80 from proteins and %45.70 ± 6.35 from fats. According to the HG status of pregnant women, energy (kcal), carbohydrate (g), carbohydrate (%), protein (g), protein (%), vegetable protein (g), fat (g), fat (%), saturated fat (g), monounsaturated fat (g), polyunsaturated fat (g), cholesterol (mg), omega-3 (g) and omega-6 (g) consumption did not show statistically significant difference (p> 0.05). On the other hand, dietary fiber, soluble fiber and insoluble fiber consumption showed statistically significant difference (p <0.05). When the averages were examined, it was determined that healthy pregnant women consumed more micro-nutrients such as vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6, folate, potassium, magnesium, phosphorus and iron than pregnant women with HG. While %60.0 of pregnant women diagnosed with HG had ketone positive in the urine, the ketone value in the urine was negative in all healthy pregnant women, and this difference was statistically significant (p <0.05). This work; It shows that steps should be taken to determine the nutritional status of pregnant women with HG and, accordingly, to improve the pregnancy process, and these results should be supported by new studies.