dc.description.abstract | Anne ve kızlarında sosyal ortamlarının, kültürel ve eğitim düzeylerinin farklılık
göstermesiyle beraber ortaya çıkan besin okuryazarlığı ve yeme farkındalığı
düzeylerindeki farklılıklar beslenme durumunu etkileyebilmektedir. Bu çalışma anne ve
kızlarında besin okuryazarlığı, yeme farkındalığı ve beslenme durumu arasındaki ilişkiyi
değerlendirmek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Bu çalışmanın diğer bir amacı da
Algılanan Besin Okuryazarlığı (ABO) Ölçeği’nin geçerlilik ve güvenirliğinin yapılmasıdır.
Çalışma Şubat-Ekim 2021 tarihleri arasında Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri
Fakültesi’nde eğitim gören 128 kız öğrenci ve 128 kız öğrenci annesinin oluşturduğu
rastgele seçilmiş toplam 256 gönüllü anne-kız üzerinde yürütülmüştür. Gönüllülere
demografik bilgiler anketi, Türkçe ’ye uyarlanan Algılanan Besin Okuryazarlığı Ölçeği
(ABO), Yeme Farkındalığı Ölçeği-30 (YFÖ-30), besin tüketim sıklığı anketi,
antropometrik ölçümler formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Form (IPAQ) ve
fiziksel aktivite saptama formu online olarak uygulanmıştır. Katılımcıların antropometrik
ölçümleri beyana dayalı olarak alınmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından anket formlarının
nasıl doldurulacağı konusunda öğrencilere eğitim verilmiş ve annelerine ait anketleri,
annelerine uygulamaları istenmiştir. Annelerin yaş ortalaması 47.72±5.56 yıl, kızların yaş
ortalaması ise 21.82±1.34 yıldır (p<0.05). Annelerin kızlara göre besin okuryazarlığı
puanının daha yüksek olduğu bulunmuştur (sırasıyla; 3.65±0.40, 3.50±0.42) (p<0.05).
Anne ve kızların yeme farkındalığı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark
olmadığı saptanmıştır (sırasıyla; 3.47±0.44, 3.50±0.40) (p>0.05). Anneler ve kızlar IPAQ
ölçeğine göre sırasıyla %49.2 ve % 54.7 ile minimum aktif grubunda yer almıştır (p>0.05).
Anne ve kızların besin okuryazarlığı puanlarıyla vücut ağırlığı ve BKİ arasında negatif
yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır (p>0.05). Anne ve kızların yeme farkındalığı
puanlarıyla vücut ağırlığı ve Beden Kütle İndeksi (BKİ) arasında negatif yönde anlamlı bir
ilişki olduğu saptanmıştır (p<0.05). Annelerin besin okuryazarlığı puanıyla enerji (kkal),
karbonhidrat (g), protein (g) ve Doymuş Yağ Asitleri (DYA) (g) alımları arasında negatif
yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenirken, kızların besin okuryazarlığı puanıyla enerji
(kkal), karbonhidrat (g), yağ (g), Çoklu Doymamış Yağ Asitleri (ÇDYA) (g), omega 6 (g) ve omega 6/omega 3 oranı arasında negatif yönde anlamlı, protein (%), omega 3 (g)
alımları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (p<0.05).
Annelerin yeme farkındalığı puanıyla enerji (kkal), protein (g), DYA (g), Tekli Doymamış
Yağ Asitleri (TDYA) (g) ve kolesterol (mg) alımları arasında negatif yönde anlamlı bir
ilişki olduğu belirlenirken, kızların yeme farkındalığı puanıyla enerji (kkal), karbonhidrat
(g), protein (g), yağ (g), DYA (g), ÇDYA (g) ve omega 6 (g) yağ asitleri alımları arasında
negatif yönde, protein (%) alımları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu
saptanmıştır (p<0.05). Sonuç olarak, annelerin kızlara göre besin okuryazarlığı puanlarının
geleneksel yemek hazırlama becerilerine daha fazla sahip olduklarından ötürü daha yüksek
çıktığı ve bu farkın hem düşük fiziksel aktivite düzeyi hem de kültürel yanlış beslenme
alışkanlıklarından dolayı BKİ değerlerine olumlu yansımadığı düşünülmektedir. Anne ve
kızlarında besin okuryazarlığı, yeme farkındalığı ve beslenme durumu arasındaki ilişkinin
daha iyi anlaşılması için daha geniş kapsamlı çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Differences in food literacy and mindful eating levels, which occur with the differences in
social environments, cultural and educational levels, can affect their nutritional status in
mothers and daughters. This study was planned and conducted to evaluate the relationship
between food literacy, eating awareness and nutritional status in mothers and daughters.
Another purpose of this study is to establish the validity and reliability of the Self
Perceived Food Literacy (SPFL) Scale. The study was carried out on 256 volunteer
mother-daughter, consisting of 128 female students and 128 female student mothers
studying at Gümüşhane University Faculty of Health Sciences between February and
October 2021. Demographic information questionnaire, Self Perceived Food Literacy
Scale adapted into Turkish (SPFL), Mindful Eating Questionnare-30 (MEQ-30), food
consumption frequency questionnaire, anthropometric measurements form, International
Physical Activity Questionnaire-Short Form (IPAQ) and physical activity determination
form were applied to the volunteers online. The anthropometric measurements of the
participants were taken based on their statement. Also the students were trained by the
researcher on how to fill in the questionnaires and they were asked to apply their mothers’
questionnaires to their mothers. The mean age of the mothers is 47.72±5.56 years, and the
mean age of the girls is 21.82±1.34 years (p<0.05). It was found that the mothers' food
literacy scores were higher than the girls (respectively; 3.65±0.40, 3.50±0.42) (p<0.05).
There was no statistically significant difference between the mothers' and daughters'
mindful eating scores (respectively; 3.47±0.44, 3.50±0.40) (p>0.05). According to the
IPAQ scale, mothers and daughters were in the minimum active group with respectively
49.2% and 54.7% (p>0.05).It was determined that there was a negative relationship
between food literacy scores of mothers and daughters and body weight and Body Mass
Index (BMI) (p>0.05). It was determined that there was a negative significant relationship
between mindful eating scores of mothers and daughters and body weight and BMI
(p<0.05). While it was determined that there was a negative significant relationship
between mothers' food literacy score and energy (kcal), carbohydrate (g), protein (g),
Saturated Fatty Acids (SFA) (g) intakes, it was determined that there was a negative significant relationship between girls' food literacy score and energy (kcal), carbohydrate
(g), fat (g), Polyunsaturated Fatty Acids (PUFA) (g), omega 6 (g) intakes and omega
6/omega 3 ratio and a positive significant relationship between girls' food literacy score
and protein (%), omega 3 (g) intakes (p<0.05). While it was determined that there was a
negative significant relationship between mothers' mindful eating score and energy (kcal),
protein (g), SFA (g), Monounsaturated Fatty Acids (MUFA) (g) and cholesterol (mg)
intakes, it was determined that there was a negative significant relationship between girls'
mindful eating score and energy (kcal), carbohydrate (g), protein (g), fat (g), SFA (g),
PUFA (g) and omega 6 fatty acids (g) intakes and a positive significant relationship
between girls' mindful eating score and protein (%) intakes (p<0.05). As a result, it is
thought that the food literacy scores of the mothers are higher than the girls because they
have more traditional food preparation skills and this difference is not positively reflected
in BMI values due to both low physical activity level and culturally wrong eating habits.
More comprehensive studies should be done to understand better the relationship between
food literacy, mindful eating and nutritional status in mothers and daughters. | en_US |