İnsülin direnci olan yetişkin bireylerin hedonik açlık durumlarının farklı ölçeklerle belirlenmesi
Özet
Bu çalışma, insülin direnci olan bireylerde hedonik açlık durumları ile Türkçe Duygusal
Yeme İsteği, Besin Gücü Ölçeği ve Aşırı Besin İsteği Ölçeği arasındaki ilişkinin
incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya Haziran-Eylül 2019 tarihleri arasında
Mersin’de M City Hospital Beslenme ve Diyet Polikliniği’ne başvuran, insülin direnci
tanısı almış olan, 19-64 yaş arası gönüllü 60 (%66.7) kadın, 30 (%33.3) erkek birey dahil
edilmiştir. Bireylerin kişisel özelliklerini ve beslenme alışkanlıklarını belirlemek için
toplamda 31 sorudan oluşan bir anket formu ile Türkçe Duygusal Yeme Ölçeği (TDYÖ),
Besin Gücü Ölçeği (BGÖ) ve Aşırı Besin İsteği Ölçeği (ABİS) kullanılarak veriler
toplanmıştır. TDYÖ toplam puanının 75 ve üzeri olması, BGÖ toplam puanının 2.5 ve
üzeri olması, ABİS toplam puanının ise 234 puana yaklaşması hedonik açlığın arttığını
göstermektedir. Kadınların, TDYÖ, BGÖ ve ABİS ortalama toplam puanları sırasıyla
79.3±22.9, 2.9±0.8, 114.0±40.0 olarak bulunmuştur. Erkeklerde ise, TDYÖ, BGÖ ve ABİS
ortalama toplam puanları sırasıyla 81.0±22.5, 3.2±0.6, 118.1±33.2 olarak bulunmuştur.
İnsülin direnci olan erkek bireylerde, besinlere karşı oluşan hedonik dürtünün daha yüksek
olduğu saptanmıştır. Bu çalışma, insülin hormonunun besin ipuçlarına bağlı hedonik açlığa
verilen besin ödül tepkilerinin düzenlenmesinde etkili olabileceğinin göstergesi olabilir.
Hedonik açlığa yol açan faktörlerin belirlenmesi obezitenin tedavisi yönelik başarının
artırılmasına katkı sağlayabilir.
This study, was planned to search the relationship between the hedonic hungery state of
individuals who have insulin resistance and Turkish Emotional Eating Scale, Power of
Food Scale and Food Craving Questionnaire. This study was carried out with 60 (66.7%)
women and 30 (33.3%) men aged between 19-64 who have diagnosis of insulin resistance
and consulled Nutrition and Diet Polyclinic of M City Hospital in Mersin between June-
September 2019. Data based on the study was collected by using a questionnaire from
including 31 questions totally and Turkish Emotional Eating Scale, Power of Food Scale
an Food Craving Questionnaire in order to determine the eating habits and personel
characteristics of individuals. That the total point of Turkish Emotional Eating Scale is 75
and above, the total point of Power of Food Scale 2.5 and above, the total point of Food
Craving Questionnaire were nearly 234 shaws the presence of hedonic hungery. The mean
total points of Turkish Emotional Eating Scale, Power of Food Scale and Food Craving
Questionnaire were 79.3±22.9, 2.9±0.8, 114.0±40.0 among women respectively. The mean
total points of Turkish Emotional Eating Scale, Power of Food Scale and Food Craving
Questionnaire were 81.0±22.5, 3.2±0.6, 118.1±33.2 among men respectively. It was
determined that hedonic impulse towards food is higher among the men who have insulin
resistance. This study may indicate that insulin hormone may be effective in modulating
food reward responses towards hedonic hungery depend on food cues. Determining the
factors leading to hedonic hunger may contribute to the increase of the success in the
treatment of obesity.