Acıbadem Maslak Hastanesi beslenme ve diyet polikliniğine başvuran 20-64 yaş arası bireylerde besin tüketimi ile Pittsburgh Uyku Kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi,
Abstract
Bu çalışma bireylerin besin tüketimleri ile uyku kaliteleri arasındaki ilişkiyi
incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Ağustos 2014- Kasım 2014 tarihleri
arasında Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Polikliniği’ne başvuran,
yaşları 20-64 arasında değişen 100 (60 kadın, 40 erkek) sağlıklı birey üzerinde
yürütülmüştür. Bireylerin kişisel özellikleri ve beslenme alışkanlıkları anket formu
ile sorgulanmıştır. Bireylerin beslenme durumları 3 günlük 24 saatlik besin tüketim
kaydı ile belirlenmiştir. Bireylerin uyku kalitelerini saptamak amacıyla Pittsburgh
Uyku Kalite İndeksi kullanılmış; duygusal durumlarını saptamak amacıyla ise Beck
Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması
29.79±9.9, BKİ ortalamaları 23±3.7 kg/m2 olarak bulunmuştur. Bireylerin günlük
diyetle enerji tüketim ortalaması 1267,5±282,06 kkal’dir ve diyet enerjisinin
karbonhidrattan gelen yüzdesi ortalama %34,62, proteinden gelen yüzdesi ortalama
%19,31 ve yağdan gelen yüzdesi ortalama %46,1 olarak bulunmuştur. Uyku
kalitesini ölçen Pittsburgh indeksleri 0 ile 21 arasında değişmekte olup, ortalaması
9.45±5.75 olarak belirlenmiştir. Bireylerin %24’ünün uyku kalitesinin iyi, %76’sının
ise uyku kalitesinin kötü olduğu belirlenmiştir. Beck Depresyon Puanları 0 ile 32
arasında değişmekte olup, ortalaması 9.16±7.15’dir. Depresyon sıklığı %24 olarak
saptanmıştır ve %16’sında düşük, %5’inde orta ve %3’ünde yüksek sıklıkta
depresyon görülmektedir. Bireylerin demografik özellikleri ile uyku kaliteleri
arasındaki ilişki incelendiğinde; yaş, cinsiyet, medeni durum ve çalışma durumu ile
uyku kaliteleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, eğitim durumu ve uyku
kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05).
Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi’ne göre günlük enerji ve makro besin öğeleri
tüketimleri değerlendirildiğinde; iyi uyku kalitesine sahip olanların enerji tüketimleri
ortalama 1253,88±247,92 kkal iken, kötü uyku kalitesine sahip olanların enerji
tüketimi ortalama 1271,8±293,41 kkal olarak gösterilmiştir. Bu fark istatistiksel
olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). İyi uyku kalitesine sahip bireylerde enerjinin
karbonhidrattan gelen yüzdesi % 35,96±6,52, proteinden gelen yüzdesi
%19,46±3,44, ve yağdan gelen yüzdesi %44,46±5,79 iken; kötü uyku kalitesine
sahip bireylerde enerjinin karbonhidrattan gelen yüzdesi % 34,2±7,73, proteinden
gelen yüzdesi %19,26±3,79 ve yağdan gelen yüzdesi %46,62±7,05 olarak
bulunmuştur. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0.05). Pittsburgh Uyku
Kalitesi İndeksi’ne göre bireylerin günlük vitamin ve mineral tüketimleri
değerlendirildiğinde aralarında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Uyku ve beslenme
sağlıklı yaşamın vazgeçilmez birer parçasıdır. Son yıllarda uyku kalitesinin
azalmasına paralel olarak artan obezite ve diyabet prevelansı dikkat çekici
düzeylerdedir. Bu konuda yapılacak çalışmaların artması iyi uyku kalitesi ile sağlık
arasındaki ilişkiye ışık tutacaktır.
This study was performed to investigate the relationship between food
consumption and sleep qualities of the individuals. The study was conducted on a
total 100 healthy individuals (60 females and 40 males) aged 20-64 years old
presenting to Nutrition and Diet Polyclinic of Acibadem Maslak Hospital between
August 2014 and November 2014. Personal characteristics and some nutritional
behaviors of the individuals were inquired with an inquiry form. Nutritional status of
the individuals were determined with three day 24-hour food intake recording.
Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) was used to determine the sleep qualities of
the individuals and Beck Depression Scale was used to determine the emotional
status of the individuals. The mean age of the individuals participating in the study
was found to be 29.79±9.9 years and mean BMİ to be 23±3.7 kg/m2. When the
nutritional status of the individuals were evaluated, the percentage of diet energy of
the individuals derived from carbohydrate, protein and fats were found to be average
34,62%, 19,31% and 46,1%; respectively. Average daily dietary energy consumption
of the individuals was demonstrated to be 1267,5±282,06 kcal. When the sleep
qualities of the individuals were evaluated, Pittsburgh indices ranged between 0 and
21 and mean Pittsburgh index was 9.45±5.75. It was observed that the sleep quality
was good in 24% of the individuals and poor in 76% of them. When the emotional
states of the individuals were evaluated, Beck Depression scores ranged between 0
and 32 and mean Beck Depression score was 9.16±7.15. While depression was not
observed in 76% of the individuals, mild depression, moderate depression and severe
depression were observed in 16%, 5% and 3% of them; respectively. When the
relationship between demographic characteristics and sleep qualities of the
individuals were evaluated, while no significant relationship was found between the
age, gender, marital status, working condition and sleep qualities; a significant
relationship was found between educational status and sleep quality (p:0.042;
p<0.05). When daily energy consumptions and macronutrient consumptions of the
individuals were evaluated according to Pittsburgh Sleep Quality Index, while the
average daily energy consumption of the individuals with good sleep quality was
demonstrated to be 1253,88±247,92 kcal, the average daily energy consumption of
the individuals with poor sleep quality was demonstrated to be 1271,8±293,41 kcal.
This difference was not found to be statistically significant (p>0.05). While the
percentages of diet energy derived from carbohydrate, protein and fats of the
individuals with good sleep quality were demonstrated to be 35,96±6,52%,
19,46±3,44% and 44,46±5,79; respectively; the percentages of diet energy derived
from carbohydrate, protein and fats of the individuals with poor sleep quality were
demonstrated to be 34,2±7,73%, 19,26±3,79% and 46,62±7,05%. This difference
was not found to be statistically significant (p>0.05). In our study, when the daily
vitamin and mineral consumption of the individuals were evaluated according to
Pittsburgh Sleep Quality Index, no significant relationship was determined between
them. In conclusion, sleep and nutrition are essential components of a healthy
lifestyle. In recent years, increasing obesity and diabetes prevalence in parallel with
decrease in sleep quality was considered to be interesting. The increasing number of
the studies on this subject will enlighten the relationship between the high sleep
quality and health.