dc.description.abstract | Bu araştırma; Bingöl Üniversitesi’nde birinci sınıfta okuyan öğrencilerden Doğu
Anadolu Bölgesi’nde yaşayanların beslenme alışkanlıklarıın yeme davranışı skoru
(Eating Attitudes Test (EAT)-26) hesaplanarak değerlendirilip yeme davranışı
bozukluğu olup olmadığının saptanması amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Kesitsel
ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırma evrenini; Bingöl Üniversitesi’ne bağlı
fakülteler, yüksekokul ve meslek yüksekokulları oluşturmuştur. Tüm bu birimlerden
gönüllü olarak 506 öğrenci gelişigüzel örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Anket
formları öğrencilere görüşme esnasında dağıtılmış, aynı anda doldurmaları istenmiş
ve sonrasında boy, vücut ağırlıkları, bel ve boyun çevresi ile BKİ değerleri
hesaplanmıştır. Çalışmaya katılan 506 öğrencinin %36.4’ü erkek ve %63.6’sı ise
kızdır. Yaş ortalaması (± standart sapma) 20.3±2.77 yıldır. Erkek öğrencilerin
%73.9’u ve kızların %72.7’si normal BKİ aralığındadır ve tüm öğrencilerin %7.9’u
zayıf ve %2.2’si ise obezdir. Öğrencilerin ortalama enerji alım düzeyleri düşük, yağ
tüketimi ise yüksek bulunmuştur. Günlük besin ögeleri alım düzeyleri
değerlendirildiğinde pek çok besin ögesinin (E vitamini, B1 vitamini, folik asit,
kalsiyum, magnezyum, kız öğrencilerde demirin) yetersiz tüketildiği görülmüştür.
Erkek öğrencilerin %51.1’i üç ana öğün ve %47.3’ü bir ara öğün tüketmekte ve
kızların %54.7’si iki ana öğün ve %41.3’ü bir ara öğün tüketmektedir. Öğrencilerin
%11.7’si her gün ve %28.7’si haftada en az 2-3 kez dışarıda yemek yemektedir.
Erkek öğrencilerin %55.4’ü kebapçıları ve kızların %49.1’i fast-food lokantaları
tercih etmektedir. Öğrenciler birinci sırada radyo/televizyonu, ikinci sırada arkadaş
ve yakın çevrelerindeki insanları ve üçüncü sırada erkekler yazılı basını, kızlar ise
sağlık personelini beslenme bilgi kaynağı olarak göstermiştir. Besin tercihlerine etki
eden etmenler erkeklerde lezzetli, doyurucu, ekonomik olması ve tat, koku, kıvam
gibi sübjektif kriterler ve kızlarda bunlara ek olarak az yağlı olması ve kolay
vi
hazırlanabilir olmasıdır. Uyku saatine göre BKİ grupları arasında istatistiksel olarak
anlamlı fark bulunmamıştır. Tüm yaş grubundaki bireylerde, enerji ve besin ögelerini
karşılayacak besinlerin günlük tüketim miktarı yetersizdir. Normal ağırlıklı erkek
öğrencilerin %50.4’ü kendisini zayıf veya çok zayıf olarak görürken, hafif şişman
erkeklerin %60’ı kendisini normal ağırlıkta görmektedir. Kızlarda ise normal
ağırlıkta olanların %59.8’i kendisini zayıf veya çok zayıf görmektedir. Normal
ağırlıktaki kızların %35.5’inin ve hafif şişman kızların %46.9’unun kendisini olduğu
BKİ aralığında algılamaktadır. Erkeklerde bu oranlar sırasıyla %42.2 ve %37.1’dir.
Erkeklerin %14.1’inde ve kızların %24.5’inde yeme davranışı bozukluğu
bulunmuştur. Genel olarak öğrencilerin %20.8’inde yeme davranışı bozukluğu
bulunmaktadır. Araştırmamızda öğrencilerin, bazı besin öğelerini yetersiz aldıkları,
yanlış beslenme alışkanlıkları olduğu saptanmıştır. Bu nedenle öğrencilerin beslenme
konusunda bilinçlendirilmesine ihtiyaç olduğundan eğitim programları düzenleyerek
yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgilendirilmeleri sağlanmalıdır. Buna
yönelik plan ve politikalar düzenlenerek öğrencilere sağlıklı beslenme konusunda
doğru bilgi sağlanmalı ve farkındalık oluşturulmaya çalışılmalıdır. | tr |