dc.description.abstract | Bu çalışma migren hastalarının beslenme durumu ile antropometrik ölçümlerinin
ve kan biyokimyasal bulguları arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile yapılmıştır.
Çalışma Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniği’ne
Mart 2013–Haziran 2013 tarihleri arasında başvuran 18-66 yıl arası 60 (51
kadın, 9 erkek) migren hastalığı olan birey üzerinde yapılmıştır. Bireylerin kişisel
özellikleri, genel sağlık bilgileri ve beslenme alışkanlıkları sorgulanmıştır.
Bireylerin antropometrik ölçümleri alınmış, bazı biyokimyasal parametreleri
analiz edilmiş ve fiziksel aktivite durumları belirlenmiştir. Çalışmaya katılan
bireylerin %40.0’ı sigara, %21.7’si alkol kullanmaktadır. Bireylerin %66.7’si 3
ana öğün tüketmektedir. Çalışmaya katılan bireylerin %31.7’si hafif şişman,
%18.3’ü şişmandır. Çalışmaya katılan bireylerin yaş, BKİ, vücut ağırlığı, boy, bel
çevresi, kalça çevresi ve bel kalça oranı ortalaması sırasıyla 39.2±11.79 yıl,
25.73±5.31 kg/m2, 68.53±14.16 kg, 163±0.06 cm, 85.87±13.46 cm, 102.9±12.36
cm ve 0.83±0.08 olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılan migren hastalarının
%78.3’ü (n=47) auralı migren, %21.7’si (n=13) aurasız migren türüne sahiptir.
Auralı hastalarda aurasız hastalara göre kalça çevresi ortalaması daha fazladır
(p<0.05). Ancak istatistiksel açıdan anlamlı bir farkın olmadığı saptanmıştır
(p>0.05). Atak dönemlerinde bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı ve görme
bozukluğu auralı hastalarda aurasız hastalara göre %95 güven aralığında
istatistiksel açıdan anlamlı derece yüksek tespit edilmiştir (p<0.05). Stres, güçlü
kokular ve hava değişikliği auralı migren hastalarında aurasız migren
hastalarına göre anlamlı derecede tetikleyici faktör olarak belirlenmiştir
(p<0.05). Migren türleri ve haftalık atak sayıları arasındaki fark istatistiksel
olarak anlamlı değildir (p>0.05). Domates tüketim miktarları aurasız hastalarda
133.3±96.82 g, auralı hastalarda ortalama 86±32.3 g olarak belirlenmiştir.
Aurasız hastaların auralı hastalara oranla tükettikleri domates miktarının daha
fazla olduğu istatistiksel açıdan %95 güven aralığında anlamlı bulunmuştur
(p<0.05). Çay tüketen hastaların tüketmeyenlere göre auralı olma riski aurasız
olma riskinden ortalama 0.27 kat daha fazladır. %95 güven aralığında bu risk
22.7 kata kadar çıkmaktadır (OR=4.7 [%95 CI 1.0-22.7], p=0.037). Hastaların
iv
magnezyum düzeylerine bakıldığında auralı bireylerde 2.0±0.17 mg/dl, aurasız
bireylerde 1.7±0.04 mg/dl olarak belirlenmiştir. İstatistiksel olarak %95 güven
aralığında aurasız bireylerin auralı bireylere göre daha düşük magnezyum
seviyeleri vardır (p<0.05). Çalışmaya katılan bireylerin %56.7’si yetersiz enerji,
%50’si fazla protein ve %100’ü yetersiz lif almaktadır. Auralı migren hastalarının
enerji alım ortalaması 1643±662.02 kkal/gün, enerji harcamaları ortalaması
2125.2±316.24 kkal/gün’dür. Aurasız migren hastalarının enerji alım ortalaması
1791.2±539.48 kkal/gün, enerji harcamaları ortalaması 2122.3±387.01
kkal/gün’dür. Auralı ve aurasız migren türlerinin enerji alımları ve enerji
harcamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir (p>0.05).
Sonuç olarak auralı ve aurasız migrende stres, hava değişikliği ve güçlü kokular
en önemli tetikleyici faktördür. Obez bireylerde migren sıklığı ve migren türleri
arasında fark görülmese de yüksek olduğu bilinmektedir. | en_US |