Karpal tünel sendromu'nun klinik ve elektrofizyolojik değerlerinin gün içinde değişimi
Abstract
Karpal Tünel Sendrom‘lu hastaların gün içindeki elektrofizyolojik değişimlerini, sabah ve akşam saatlerinde sinir iletim çalışmaları yaparak, median sinir üzerindeki kompresyonun diurnal bir değişimin olup olmadığını saptamak ve gün içinde farklı saatlerde yapılan ölçümlerde elektrofizyolojik parametrelerdeki olası değişikliğini incelemektir.
Çalışmamıza, Başkent Üniversitesi Ayaş FTR Merkezi’nde yatan, KTS tanısı konmuş 37 hasta ve 13 sağlıklı gönüllü birey alındı. Çalışmaya katılan 37 hastanın (27 olgu bilateral, 10 olgu unilateral) 64 semptomatik el bileği ( sol ve sağ el bileği) ve 13 gönüllü kontrolün 23 el bileği (12 sol ve 11 sağ el bileği) elektofizyolojik olarak incelendi. Hasta ve kontrol gruplarına sabah saat 07.00, öğlen 14.00 ve akşam 19.00 saatlerinde elektronörografik çalışmalar yapıldı. Tüm olgularda median ve ulnar sinir motor ve duyu iletim çalışmaları ve radial sinir duyu iletim çalışmaları gerçekleştirildi. Hasta grubunda semptomların şiddeti “semptom şiddet skalası” ile, günlük yaşam aktivitelerine olan etkileri “fonksiyonel durum skalası” ile sorgulandı. Jamar el dinamometresi ile el kavrama ve sıkıştırma güçleri ölçüldü.
Hasta grubunda Jamarla yapılan sabah saatlerindeki ölçüm, akşam ölçümlerine göre kavrama gücü ve sıkıştırma gücü düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma saptandı (p=0.005 ve p=0.024). Hasta grubunda syapılan elektrofizyolojik ölçümlerde sabah median distal motor latansında, median motor F yanıtında öğlen ve akşam ölçümlerine göre anlamlı uzama saptandı (p=0,000, p=0,001). Öğlen ve akşam saatlerindeki ölçümler arasında ise anlamlı fark saptanamadı (p=0,688). Ayrıca hasta grubunda median sinir avuç içi bilek segmentinde mikst iletim hızında sabah saatlerinde öğlen ve akşam saatlerinde anlamlı yavaşlama (p<0.001), duyu amplitüdlerinde anlamlı azalma saptandı (p=0,003). Öğlen ve akşam saatlerindeki ölçümler arasında ise anlamlı fark saptanamadı (p=0,846). Hasta grubundan 5 vakanın 3 tanesinde öğlen ve akşam saatlerinde median sinir avuç içi bilek segmenti duyu iletim hızı normalken, sabah saatlerinde laboratuar değerinin alt sınırı altında(<35,9m/sn), 2 hastada ise median sinir distal motor latansı öğlen ve akşam saatlerinde normalken, sabah saatlerinde laboratuar üst sınırından daha uzun (>4.00msn) saptandı.
Bu çalışmada elektrofizyolojik testlerin yardımıyla median sinirin karpal tünel bölgesinde kompresyonunun diurnal değişim saptanmıştır. Bunun sonucunda elektrofizyolojik testlerin yapılma saati önem kazanmaktadır. Sabah saatlerinde yapılan çalışma, özellikle şüpheli vakalarda hem tanıyı doğrulamak hem de KTS ciddiyetini değerlendirmekte daha doğru bir yaklaşım gibi görünmektedir.
We aimed to search electrophysilogical changes in patients with Carpal Tunnel Syndrome on three occasions over 24 hours (07:00, 14:00, 19:00), how diurnal changes effect on median nerve compression and changes of electrophysilogical parameters in that hours.
We study 64 hand (27 bilateral, 10 unilateral) in 37 patient with CTS and 23 control hands in 13 voluntary people. Electrophysilogical parameters measured on three occasions over 24 hours. In all patients, median - ulnar motor and sensory, and radial sensory nerve conduction velocities and late responses was measured. In patient group, symptom severity asked with ‘Sympton Severity Scale’ and daily activity difficulties asked with ‘Functional Status Scale’, and hand grip and pinch strength was measured by Jamar hand dynomometer.
In patient group, pinch and grip strength were significantly reduced in morning rather than evening (p=0,000, p=0,001). Median nerve motor distal latency and median motor F response were significantly prolonged in morning rather than afternoon and evening (p=0,000, p=0,001). There was no significant change between afternoon and evening (p=0,688). Also in patient group, median nerve mid palm segment mix velocity was significantly slowed (p<0.001) and sensory amplitude was decreased in morning, rather than evening and noon (p=0,003). Evening and noon measurements were similar (p=0,846). In three patient, the median nerve mid palm segment mix velocity was normal in evening and afternoon, but belove normal rates (<35,9) in morning measurements and in 2 patients the median nerve motor latency normal in in evening and afternoon, but above normal rates (>4,00) in morning measurements.
We found that electrophysical parameters change with diurnal rhytm in patients with CTS. Thus, time of the study of electrophysical tests get importance. We suggest that electrophysical tests should be study in early morning, because of observing severity of CTS and proving diagnosis of CTS.