İleri evre yaşa bağlı makula dejenerasyonu olan bireylerin beslenme durumlarının değerlendirilmesi
Abstract
Bu çalışma ileri evre yaşa bağlı makula dejenerasyonu tanısı olan bireylerin beslenme
durumlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma Aralık 2017-Şubat 2018
tarihleri arasında Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran,
50 yaş ve üzeri, Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu (YBMD) tanısı olan 97 ve YBMD
tanısı olmayan (kontrol) 69 toplam 166 birey ile yürütülmüştür. Katılımcıların
demografik özellikleri, sağlık durumları, fiziksel aktivite alışkanlıkları, antropometrik
ölçümleri, beslenme alışkanlıkları, biyokimyasal parametreleri anket formuyla
araştırmacı tarafından yüzyüze görüşme tekniğiyle sorgulanmıştır. Bireylerin
beslenme durumları bir günlük 24 saatlik besin tüketim kaydı ve besin tüketim sıklığı
yöntemleri ile belirlenmiştir. Biyokimyasal bulgular, hasta dosyasında temin
edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması YBMD grupta 71.56±8.33,
kontrol grupta 64.10±9.31’dir. YBMD ve kontrol grup arasında kronik hastalık tanısı
olma, düzenli fiziksel aktivite yapma, biyokimyasal bulgular açısından istatistiksel
olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). İleri evre YBMD tanısı olanlar ile
kontrol grubu arasında vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve bel/boy oranı ortalamaları
bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunurken (p<0.05), Beden kütle
indeksi (BKİ) ortancası bakımından istatistiksel anlamlı farklılık bulunmamıştır
(p>0.05). Besin takviyesi kullanan bireylerdeki santral makula kalınlığı ortalamalarına
bakıldığında ilk değer 266.27±97.132μm iken, son değer 260.39±104.180μm’dir ve
aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı tespit edilmiştir (p<0.05). Kırmızı
et-tavuk tüketim porsiyonları ortancası YBMD grupta 0.45 (0.00-4.82), kontrol grupta
0.77 (0.08-5.21) dir ve iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu
saptanmıştır (p<0.05). YBMD grup ile kontrol grup arasında enerji, karbonhidrat,
enerjinin karbonhidrattan ve yağdan gelen yüzdeleri, posa, omega-6, omega-6/omega 3 oranı, karoten, folat ve çinko alım düzeyleri bakımından istatistiksel anlamlı farklılık
vardır (p<0.05). Posa ve folat tüketimi yetersiz olan YBMD ve kontrol grupları
arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır (p<0.05). Diyabet olma durumu
(OR: 2.709, %95 CI, 1.060-6.925) ve yaş artışı (OR: 1.126, %95, 1.065-1.191) YBMD
riskini artırmaktadır. Sonuç olarak, YBMD’nin önlenmesinde ve tedavisinde yeterlidengeli
beslenme ve ideal vücut ağırlığının korunması önemlidir. YBMD ve beslenme
durumu arasındaki ilişkinin açıklanabilmesi için daha kapsamlı ve uzun süreli
çalışmalara ihtiyaç vardır.
This study was performed to evaluate the nutritional status of individuals with late
stage of age-related macular degeneration (AMD). The study was conducted with a
total of 166 individuals aged 50 years and over, 97 with AMD diagnosis and 69 without
AMD, who applied to Ankara Ulucanlar Eye Training and Research Hospital between
December 2017 and February 2018. Participants were questioned by means of the
face-to-face interview by the investigator with a survey on demographic
characteristics, health status, physical activity habits, anthropometric measurements,
nutritional habits and biochemical parameters. The nutritional status of the individuals
was determined by an one days 24-h dietary record and food-frequency questionnaire.
Biochemical parameter values were obtained from the results of the last year in the
patient's file information. The mean age of the participants in the study was 71.56±8.33
in the AMD group and 64.10±9.31 in the control group. There was no statistically
significant difference in the diagnosis of chronic disease, regular physical activity,
biochemical parameters between the AMD and the control group (p>0.05). There was
a statistically significant difference in body weight, height and waist to height ratios
between the control group and those with a diagnosis of late-stage AMD (p<0.05), but
there was no significant difference in BMI median (p>0.05). The average of central
macular thickness in individuals using nutritional supplement, the first value was
266.27±97.132 μm, the last value was 260.39±104.180 μm and there was no
statistically significant difference between them (p<0.05). Red meat-chicken
consumption median was 0.45 (0.00-4.82) in the AMD group, 0.77 (0.08-5.21) in the
control group and there was a statistically significant difference between them
(p<0.05). There was a statistically significant difference in energy, carbohydrate, the
percentages of energy from carbohydrate and fat, fiber, omega-6, omega-6/omega-3
ratio, carotene, folate and zinc intake between the AMD group and the control group (p<0.05). There is a statistically significant difference between AMD and control
groups with insufficient consumption of fiber and folate (p<0.05). Status of having
diabetes (OR: 2.709, 95% CI, 1.060-6.925), and increased age (OR: 1.126, 95%,
1.065-1.191) increases the risk of AMD. As a conclusion, adequate-balanced nutrition
and the maintenance of ideal body weight are important in prevention and treatment
of AMD. There is a need for more comprehensive and longitudinal studies to be able
to explain the relationship between the AMD and nutritional status.