Doğrudan veya dolaylı verilen beslenme eğitiminin çocukların beslenme durumlarına etkisi
Özet
Bu çalışma, seçilen bir ilköğretim kurumunda ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerine
diyetisyen tarafından doğrudan ve diyetisyenin eğitim verdiği sınıf öğretmenleri
tarafından dolaylı olarak öğrencilere verilen beslenme eğitimi yaklaşımlarının
öğrencilerin beslenme durumlarını hangi yönde etkilediğini belirlemek ve
değerlendirmek amacı ile planlanmıştır. Çalışma İstanbul Okan Koleji İlkokulu’nda
2017-2018 eğitim öğretim döneminde eğitim gören tüm ikinci ve üçüncü sınıf
öğrencileriyle yürütülmüştür. Çalışmanın birinci aşamasında bir ikinci ve bir üçüncü
sınıf öğretmenlerine iki kez yetmişer dakikalık diyetisyen tarafından beslenme eğitimi
verilmiştir. Diyetisyen tarafından eğitim alan öğretmenler birer 2. ve 3. sınıf
şubesinden oluşan toplamda 38 öğrenciye konuyla ilgili derslerinde 2 ay süreyle
sağlıklı beslenme eğitimi vermişlerdir. İkinci ve üçüncü sınıf şubelerindeki diğer 32
öğrenciye ise diyetisyen tarafından 4 basamaklı, toplam 140 dakikalık eğitimler
verilmiştir. Beslenme eğitimleri toplamda 70 öğrenciyle eş zamanlı olarak
tamamlanmıştır. Eğitim öncesinde öğrencilerin demografik özellikleri, besin tüketim
sıklığı, antropometrik ölçümleri, beslenme bilgi testi, Akdeniz diyeti kalite indeksi
(KIDMED) ve fiziksel aktivite düzeyinin belirlenmesini içeren anket formu
uygulanmıştır. Beslenme eğitimi sonrası beslenme eğitimindeki bilgilerin
özümsenmesi ve davranışa dönüştürülmesi amacıyla 2 ay süreyle beklendikten sonra
besin tüketim sıklığı, antropometrik ölçümleri, fiziksel aktivite saptama formu,
KIDMED ve beslenme bilgi testi tekrarlanmıştır. Eğitim sonunda öğün atlayan ve
kahvaltı yapmayan öğrenci sayısında azalma olurken öğün atlayan öğrenci sayısı
dolaylı beslenme eğitimi grubunda daha düşük bulunmuştur (p<0.001). Sebze-meyve
tüketim miktarı ve meyveyi kabuklu tüketen öğrenci sayısı eğitimle birlikte artmış ve
bu artışın dolaylı beslenme eğitim grubunda anlamlı ve doğrudan beslenme eğitimine
göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Öğrencilerin enerjinin total yağdan
ve doymuş yağdan (DY) gelen yüzdeleri eğitim sonrasında düşerken enerjinin tekli doymamış yağ asidi (TDYA) ve çoklu doymamış yağ asidi (ÇDYA)’nden gelen
yüzdelerinde artış gözlenmiştir (enerjinin total yağdan, DY’den ve ÇDYA’dan gelen
yüzdelerinde tüm gruplar için p<0.05). Eğitim sonunda total yağ ve DY
yüzdelerindeki düşüş dolaylı eğitimde daha etkili (p<0.05), TDYA yüzdelerindeki
değişim benzer (p>0.05), ÇDYA yüzdelerindeki değişim ise doğrudan eğitimde daha
yüksek görülmüştür (p<0.05). Öğrencilerin tümünde eğitim öncesi diyette posa,
TDYA, kalsiyum, demir gibi mineraller ile E ve B1 vitamin alımlarının gereksinmenin
altında olduğu belirlenmiştir. Doğrudan ve dolaylı eğitimlerin sonunda tüm
öğrencilerin makro ve mikro besin ögesi alımları gereksinimler düzeyine çıkmıştır.
Doğrudan verilen beslenme eğitiminin riboflavin, niasin ve B12 vitamini artış
oranlarında, dolaylı verilen beslenme eğitiminin ise tiamin, A, B6, E ve C
vitaminlerinin artış oranlarında daha etkili olduğu görülmüştür (p<0.05). Öğrencilerin
tümünün KIDMED puanları eğitim sonunda artarak öğrenciler optimal diyet kalitesine
yükselmiştir. Artışlarda dolaylı verilen beslenme eğitimi daha etkilidir (p<0.05).
Örneklemin tümünde eğitim sonunda beslenme bilgi testi puanı artışı olmuş ancak
sınıflaması orta düzeyde kalmıştır. Doğrudan verilen beslenme eğitiminde düşük bilgi
düzeyinden orta bilgi düzeyine (p<0.05); dolaylı verilen beslenme eğitiminde ise orta
bilgi düzeyden yüksek bilgi düzeyine geçiş bulunmuştur (p<0.05). Doğrudan verilen
beslenme eğitiminin beslenme bilgi testi puanı artış oranına etkisinin daha yüksek
olduğu saptanmıştır (p>0.05). Sonuç olarak, çocuklara verilen beslenme eğitimi
çocukların hem beslenme bilgi düzeylerini hem de beslenme durumlarını olumlu
yönde etkilemiştir. Bu etkinin özellikle dolaylı verilen beslenme eğitiminde daha etkili
olması, öğretmenin öğrencilerine rol model olmasından kaynaklandığını
göstermektedir.
This study was performed to determine the effect of different educational approaches
that were given indirectly by teachers who had nutrition education from dietitian or
directly by a dietitian to second and third grade students at a selected primary school
on their nutritional status. The study was carried out on all the second and third grade
students who were educated in Istanbul Okan College Primary School in the 2017-
2018 academic year. In the first phase of the study, one 2nd and one 3rd grade teachers
were given nutrition education by the dietitian twice for seventy minutes. The teachers
educated by the dietitian gave a healthy nutrition education for 2 months in their
relevant courses to 38 students gathered from one 2nd and one 3rd grade classes. Other
32 students gathered from a second and a third grade classes were given 4 steps
nutrition education lessons, totally 140 minutes, by a dietitian. Nutrition education was
completed concurrently with 70 students in total. Demographic characteristics,
nutrient consumption frequency, anthropometric measurements, nutritional
knowledge test, evaluation of the mediterranean diet quality index (KIDMED) and
physical activity levels of students were determined before the education. After
waiting for 2 months, during which the information given in nutrition education is
expected to be absorbed and transformed into a behavior, food consumption frequency,
anthropometric measurements, physical activity determination form, KIDMED and
nutritional information tests were repeated. At the end of the education, a decrease is
observed in the number of students who are skipping meals and not having a breakfast.
The number of students who are skipping meals at the end of the education is found to
be lower for the indirect education group (p<0.001). With the completion of education,
significant increases were observed in the number of students consuming fruits and
vegetables with peel and the amount of fruits and vegetables consumed. Indirect
education is found to be significantly more effective in these increases (p<0.05). The
percentages of energy from total fat and saturated fat (SF) are decreased at the end of the educations while the percentages of energy from mono unsaturated fatty acids
(MUFA) and poly unsaturated fatty acids (PUFA) are increased (in the percentages of
energy from total fats, SF and PUFA for every groups p<0.05). The decrease in the
percentages of energy from total fat and SF at the end of the education is more effective
for indirect education (p<0.05). Change in the percentages of energy from MUFA is
found to be similar between both groups (p>0.05). Direct education is found to be more
effective for the change in percentages of energy from PUFA (p<0.05). In all of the
students, the intakes of fiber, calcium, iron, MUFA, vitamin E and B1 before the
education were determined to be below the requirements. At the end of the both direct
and indirect educations, macro and micro nutritional intakes of all students have
reached the requirements. While direct education is found to have a higher influence
on the increases in riboflavin, niasin and vitamin B12 intakes, indirect education
observed to have a higher influence on the increase in tiamin, vitamins A, B6, E and
C intakes (p<0.05). All of the students' KIDMED scores improved and students
achieved optimal diet quality levels with the completion of education. In terms of
KIDMED improvements, indirect education was found to be more effective (p<0.05).
Although an improvement on nutrional knowledge test score is observed with the
education for whole sample, classification is remained to be avarage. With the direct
education, score is improved from low to average knowledge levels (p<0.05). On the
other hand, with the indirect education, KIDMED score is improved from average to
high knowledge levels (p<0.05). It was found that direct nutrition education had a
higher effect on increase rate of nutritional knowledge test score. As a result, nutrition
education given to children had a positive effect on both nutritional knowledge and
status of children. It is observed that indirect education is more effective due to the
teachers being the role model for the students.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11727/3056Koleksiyonlar
İlgili Öğeler
Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.
-
e-Sağlıklı beslenme okuryazarlığı (e-SBO) ölçeğinin Türkçe ’ye uyarlanması ve yetişkin bireylerde covid-19 pandemi öncesi ve sırasında e-SBO düzeyleri ile beslenmeye ilişkin parametreler arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Onbaşı, Özgün (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Bu çalışma Covid-19 pandemi döneminde yetişkin bireylerin beslenme durumlarını değerlendirmek, besin seçim ve alışkanlıklarını, beslenme bilgi düzeylerini, sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarını, sağlıklı beslenme takıntı ... -
Ebeveynlere verilen beslenme eğitiminin çocukların besin seçimine etkileri
Göbel, Pınar (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü, 2016)Bu çalışmada, ebeveynlere belirli aralıklarla verilen farklı içerikteki sağlıklı beslenme eğitimlerinin, ebeveynlerin beslenme bilgi düzeylerine olduğu gibi, hem ebeveynlerin hem de ebeveynlerini örnek alan çocuklarının ... -
Ankara’da noterlerin ve noterlik çalışanlarının beslenme durumlarının ve yaşam kalitelerinin belirlenmesi
Türkay, Burcu (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Bu çalışma, Ankara‟da noterlerin ve noterlik çalışanlarının beslenme durumlarının ve yaşam kalitelerinin belirlenmesi amacıyla, Ocak - Mart 2017 tarihleri arasında Ankara‟da bulunan noterler ve noterlik çalışanları arasından; ...