dc.description.abstract | Türkiye’de zaman, mekân, yer kavramları gerek dünyayla eş zamanlı gerekse kendi
özel koşullarında değişimler göstermiştir. Özellikle sosyal medya kültürü mekân
organizasyonlarını şekillendirmede oldukça etkili olmuş ve bu etkisini kahve mekânlarında
da göstermiştir. Bu bağlamda son yıllarda kahve mekânlarının eski geleneksel yapılarından
sıyrılarak yavaş yavaş yeni nesil kahve mekânı özelliklerini taşımaya başladığı görülmüştür.
Bu çalışmada, geleneksel kahve evi olma özelliğini devam ettiren ve sosyal medya
kullanmayan Erzurum Dadaş Kahve Evi ile yeni nesil kahve akımı çerçevesinde kurulan ve
tasarım sürecinde sosyal medyadan yararlanan Amelie’s Garden ele alınmıştır. Bu
çalışmanın temel amacı, geleneksel kahve mekânlarıyla bu mekânların yerini almaya
başlayan yeni nesil kahve mekânlarını iç mekân tasarımı açısından karşılaştırarak incelemek
ve bu mekânların iç mekân tasarımlarında sosyal medyanın etkileşimini ortaya koymaktır.
Ankara’nın Ulus ve Çankaya ilçesinde yer alan geleneksel ve yeni nesil kahve mekânları
araştırmanın kapsamını oluşturmakla birlikte, bu kapsamda mekân sahipleri ile görüşme
tekniği kullanılarak bilgiler toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda ise kahve mekânlarının
dönüşümler geçirdiği, geleneksel kahve mekânlarının yerini artık yeni nesil kahve
mekânlarının almaya başladığı gerek kullanıcı istek ve ihtiyaçları gerekse küreselleşme ve
teknolojinin gelişmesiyle (sosyal medyanın estetik kaygısı oluşturması) iç mekân
tasarımlarında değişiklikler meydana geldiği ve bu değişikliklerin daha çok yeni nesil kahve
mekânlarında görüldüğü tespit edilmiştir.
Time, place, and location concepts have showed changes both simultaneously with
the world and in their own particular circumstances in Turkey. These changes have been
very effective in shaping the place organization especially due to the social media culture
that also affected coffee places. In this context, in recent years, it has been observed that
coffee spaces have gradually moved away from the old traditional structures and started to
have the characteristics of new generation coffee spaces. This study discuss approaches
Erzurum Dadas Kahve Evi which continues to be a traditional coffee house and does not use
social media and Amelie’s Garden which is established within the framework of the new
generation coffee flow and benefit from social media in the design process. The primary
purpose of this study is to examine and compare the traditional coffee spaces and new
generation coffee spaces that have started to replace the traditional ones in terms of interior
design and reveal the interaction of social media in their interior design. While the Scope of
the research involves the traditional and new generation coffee places in Ulus and Çankaya
districts of Ankara, information was collected by using interview technique with the site
owner within the context. As a result of this research, it has been found that coffee places
are showing transformation; New generation coffee places are now taking the place of
traditional coffee places. It has been also determined that changes in interior design are
shaping upon both user requests and needs. Globalization and development of technology
(the aesthetical concern of social media) have also resulted in changes in interior design. It
has been concluded that these changes are more common in the new generation coffee shops. | en_US |