Üniversite öğrencilerinde mevsimsel değişimin duygu durumu, yeme tutumu ve beslenme durumu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Özet
Bu çalışma üniversite öğrencilerinde mevsimsel değişimin duygu durumu, yeme tutumu,
beslenme ve besin tercihleri üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır.
Çalışma Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik ve Spor
Bilimleri Bölümü'nde öğrenim görmekte olan 184 kadın, 100 erkek toplam 284 gönüllü
öğrenci (yaş ortalaması 20.85±1.61) üzerinde yürütülmüştür. Öğrencilerin sosyodemografik
özellikleri, beslenme alışkanlıkları, 24 saatlik besin tüketimleri, fiziksel
aktivite kayıtları ve antropometrik ölçümleri alınıp değerlendirilmiştir. Mevsimsel
değişimlerin öğrencilerin duygu durumu ve davranışları üzerindeki etkilerini incelemek
amacıyla Mevsimsel Gidiş Değerlendirme Formu (MGDF); yeme davranış ve
tutumlarındaki olası bozuklukları belirlemek amacıyla ise Yeme Tutum Testi (YTT-26)
kullanılmıştır. Öğrencilerin %81.0’inin mevsimlere bağlı olarak besin tercihlerinin
değiştiği, %19.0’unun ise değişmediği tespit edilmiştir. Ölçek sonucunda elde edilen
mevsimsellik puan (MP) ortalaması 12.24±4.66 olarak bulunurken kadınlarda (12.50±4.16)
erkeklerden (11.76±5.46) daha yüksek olarak belirlenmiş ve aradaki fark istatistiksel
olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Öğrencilerin sosyo demografik özellikleri, besin
tüketimleri, düzenli egzersiz yapma durumları, öğün sayıları, diyet uygulamaları, iştah
durumlarına göre mevsimsellik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark
saptanmamıştır (p>0.05). Tüm öğrencilerin tanısı konmuş kronik hastalık durumları ve
erkek öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyi değerleri ile mevsimsellik puanları arasında
anlamlı ve pozitif yönlü korelasyon olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). YTT-26 puan
ortalaması 12.00±9.97 olarak tespit edilmiştir. Besin tüketim kayıtları değerlendirildiğinde
erkek öğrencilerin protein ve çinko alım miktarları ile YTT-26 puanları arasında
istatistiksel açıdan anlamlı ve pozitif yönlü korelasyonlar tespit edilmiştir (p<0.05).
Öğrencilerin kalsiyum alımının referans değere göre karşılama miktarı ile YTT-26 puanları
arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir korelasyon bulunmuştur (p<0.05).
Antropometrik ölçümler ve YTT-26 puanları karşılaştırıldığında erkek öğrencilerin üst orta kol çevresi ile YTT-26 puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir
korelasyon saptanmıştır (p<0.05). YTT-26 puanı 20’nin üzerinde olan öğrencilerin
mevsimsellik puanlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Duygu
durum değişiklikleri ve yeme tutum bozukluklarının yüksek oranda görüldüğü genç
yetişkinlik dönemindeki üniversite öğrencilerinin mevsimlere bağlı alışkanlıklarında
meydana gelecek değişimler belirlenmeli ve bu konuda daha geniş çaplı çalışmalar
yürütülmelidir.
This study was designed to determine the effect of seasonal change on mood, eating
attitude, nutrition and food preferences in university students. The study was conducted on
184 female and 100 male a total of 284 voluntary students (mean age 20.85 ± 1.61 years),
who are studying at the Department of Nutrition and Dietetics and Sports Sciences of
Başkent University Faculty of Health Sciences. Socio-demographic properties, eating
habits, anthropometric measurements, 24-hour food consumption and physical activity
records of the students were evaluated. Seasonal Pattern Assessment Questionnaire
(SPAQ) was used to investigate the effects of seasonal changes on mood and behavior of
students; Eating Attitude Test (YTT-26) was used to determine possible disorders in eating
behaviors and attitudes. It was determined that 81.0% of the students changed their food
preferences depending on the season and 19.0% did not. While the average of seasonality
score (MP) obtained as a result of the scale was found as 12.24 ± 4.66, it was determined
higher in women (12.50±4.16) than men (11.76±5.46) and the difference was not
statistically significant (p> 0.05). No statistically significant difference was found between
the seasonality scores according to socio-demographic characteristics of students, nutrient
consumption, regular exercise situations, number of meals, diet practices, appetite status
(p> 0.05). It was found that there was a significant and positive correlation between the
chronic disease states diagnosed with all students and physical activity level values of male
students and seasonality scores (p <0.05). The average YTT-26 score was 12.00 ± 9.97.
When the food consumption records were evaluated, statistically significant and positive
correlations were found between the protein and zinc intake of male students and YTT-26
scores (p <0.05). A statistically significant and positive correlation was found between the
amount of calcium intake of the students according to the reference value and YTT-26
scores (p <0.05). When anthropometric measurements and YTT-26 scores were compared,
a statistically significant and positive correlation was found between upper middle arm
circumference and YTT-26 scores of male students (p <0.05). It was determined that the
seasonal scores of the students whose YTT-26 score was above 20 were significantly higher (p <0.05). The changes that will occur in the seasonal habits of university students
in young adulthood, whose mood changes and eating attitude disorders are seen at a high
rate, should be determined and larger studies should be conducted on this subject.