Üniversite öğrencilerinin yeme farkındalığına göre aşırı besin isteği, iştah ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi
Abstract
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin yeme farkındalığına göre aşırı besin isteği,
iştah ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Mayıs –
Haziran 2018 tarihleri arasında Ankara ili Başkent Üniversitesi’nde eğitim alan 180
öğrenci üzerinde yapılmış ve örneklemi sağlık alanında ve diğer alanlarda eğitim
gören öğrenciler oluşturmuştur. Öğrencilerin sosyo-demografik ve sağlık bilgileri,
boy uzunlukları ve vücut ağırlıkları anket formuna kaydedilmiş, iştah durumları
görsel analog skalası (VAS) ile değerlendirilmiş; Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ)
ve Aşırı Besin İsteği Ölçeği (ABİS) uygulanmıştır. Besin tüketimi 24 saatlik geriye
dönük besin tüketim kaydı ile saptanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin yaş
ortalaması kızlarda 20.8±1.81 yıl ve erkeklerde 21.6±1.78 yıl olarak belirlenmiştir.
Bireylerin iştah puan ortalaması kızlarda 7.4, erkeklerde 7.1 olarak saptanmıştır
(p>0.05). Sağlık alanında eğitim alan bireylerin ABİS puan ortalaması 46.3±39.16,
sağlık dışı alanda eğitim alanların ise 159.8±37.62 iken (p<0.05), YFÖ puanları her
iki eğitim alanı için sırasıyla 93.5±12.99 puan ve 94.0±13.22 puan olarak
saptanmıştır (p>0.05). Bireylerin günlük ortalama enerji, yağ ve karbonhidrat alımı
ile ABİS ve YFÖ ölçeklerinin puanları arasında zayıf negatif yönde istatistiksel
olarak önemli bir ilişki saptanmıştır (p<0.05). İştah durumunun değişkenlerle ilişkisi
incelendiğinde, enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve mikrobesin ögelerinin (demir,
kalsiyum, çinko, magnezyum, tiamin, riboflavin, niasin, B6 ve B12 vitaminleri)
günlük ortalama tüketim miktarlarıyla zayıf pozitif yönde ilişkili olduğu ve
istatistiksel açıdan bu ilişkinin önemli olduğu gözlemlenmiştir (p<0.05). İştah
durumu yaş, fiziksel aktivite süresi, beden kütle indeksi (BKİ), alkol ve sigara
tüketimi arasında istatistiksel açıdan önemli bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç
olarak, öğrencilerin aşırı besin isteği ve yeme farkındalığı günlük enerji, yağ ve
karbonhidrat tüketimlerini etkilemektedir. İştah durumuna bağlı olarak makrobesin
ve mikrobesin ögelerinin tüketimleri etkilenmektedir. Üniversite öğrencilerine yeme farkındalığının kazandırılması sağlığın korunması, vücut ağırlığının yönetilmesinde
etkili olacağı düşünülmektedir.
The aim of this study is the assessment of nutritional status, appetite and food
craving according to mindful eating in university students. The study was conducted
with 180 university students of health and other faculties in Ankara Başkent
University between May-June 2018. Socio-demographic information, health status,
height and weight were recorded by the form, appetite was assessed with visual
analogue scale (VAS), adapted in Turkish population Mindful Eating Questionnaire
(MEQ) and validated and reliability confirmed Food Craving Questionnaire (FCQ)
was applied. Nutrition status was assessed using 24 hour food recall method. The
average age of young females and males was 20.8±1.81 and 21.6±1.78 years
respectively. The average appetite score of young females and males was 7.4 and 7.1
respectively (p>0.05). The FCQ score of students of health faculties was 46.3±39.16
points, the score of students of other faculties was 159.8±37.62 points (p<0.05).
MEQ scores for both faculty students were 93.5±12.99 and 94.0±13.22 points
respectively (p>0.05). Statistically significant weak negative relationship between
the average daily consumption of energy, protein, fat and carbohydrate and FCQ and
MEQ scores was found (p<0.05). Statistically significant weak negative relationship
between average appetite score and the average daily consumption of energy,
protein, fat, carbohydrate and micronutrient (iron, calcium, zinc, magnesium,
thiamine, riboflavine, niacin, vitamin B6 and vitamin B12) consumption was observed
(p<0.05). There was no significant relationship between appetite status and age,
physical activity time, body mass index (BMI), average alcohol and tobacco
consumption (p>0.05). As a result, it was concluded that food craving and mindful
eating influences daily consumption of energy, fat and carbohydrates in university
students. Depending on the appetite status, the consumption of macronutrients and
micronutrients is changing. Acquiring mindfulness in eating would be effective in
promoting health and weight management for university students.