Yemeklik tuz tiplerinin mineral profili açısından karşılaştırılması
Abstract
Bu çalışmada, başlıca yemeklik tuz tiplerinin mineral profili karşılaştırmalı olarak
belirlenmiştir. Bununla tüketicinin bilinçli tuz tercihine katkıda bulunulması
amaçlanmıştır. Araştırma materyali 2’si kaya tuzu, 2’si göl tuzu, 2’si kaynak tuzu ve 3’ü
deniz tuzu olmak üzere toplam 9 farklı tuz örneğinden oluşmaktadır. Tuz örneklerinde;
sodyum(Na), potasyum(K), kalsiyum(Ca), magnezyum(Mg), demir(Fe), çinko(Zn),
fosfor(P), mangan(Mn), molibden(Mo), selenyum(Se) ve vanadyum(V) olmak üzere 11
adet besin öğesi niteliğindeki element analizi yapılmıştır. Örneklerde suda çözünmeyen
madde miktarı da belirlenmiştir. Ayrıca mineral bulaşan olarak değerlendirilen
arsenik(As), kadmiyum(Cd) ve kurşun(Pb) miktarı da belirlenmiştir. Mineral madde
analizleri ICP-OES (indüktif eşleşmiş plazma-optik emisyon spektrometre) aygıtı ile
gerçekleştirilmiştir.
Bulgulara göre tuzların Na miktarı %39,1-%39,2 arasında değişmektedir. Başat mineral
olan sodyum açısından tuz örnekleri arasında nerdeyse hiçbir fark yoktur. K miktarı göl
(1855-3643 mg/kg arasında) ve kaya (2879 mg/kg ve 3487 mg/kg) diğer tuzlardan biraz
yüksektir. Yeraltı kaynak suyu tuzlarında ise K miktarının düşük (1518 mg/kg ve 1079
mg/kg) düşük, buna karşılık Ca miktarı yüksek (2495 mg/kg ve 1713 mg/kg) diğer tuzlara
göre daha fazladır.
Tuz örneklerinin magnezyum ve demir miktarı oldukça geniş bir aralıkta (<0.4- 953 mg/kg
ve 0.9- 16.5 mg/kg) değişmektedir ve çinko miktarı örneklerin tümünde 0.8 mg/kg’dan
daha düşüktür. Tuz örneklerinin fosfor, mangan, molibden, selenyum ve vanadyum
miktarları, uygulanan analiz yöntemi ile belirlenebilen limitin altında bulunmuştur. Sonuç olarak yemeklik tuzların mineral profili birbirinden az veya çok farklı olsa da bu farkın
dengeli beslenme açısından anlamlı olmadığı anlaşılmaktadır.
In this study, the mineral profile of the main edible salt types was determined
comparatively with aim to contribute to the conscious salt preference of the consumer.
The research material consists of 9 different salt samples 2 of which is rock salt, 2 is lake
salt, 2 is spring salt and 3 is sea salt. Sodium (Na), potassium (K), calcium (Ca),
magnesium (Mg), iron (Fe), zinc (Zn), phosphorus (P), manganese (Mn), molybdenum
(Mo), selenium (Se) and 11 nutrient elements, including vanadium (V), were analysed in
the salt samples. In the samples, the amounth of water-insoluble matter was also
determined. In addition, the amount of arsenic (As), cadmium (Cd) and and lead (Pb),
which are considered to be mineral contaminants, were also determined. Mineral analysis
was carried out with the ICP-OES (inductively coupled plasma-optical emission
spectrometer) device.
According to the findings, the Na content of the salts varies between 39.1% and 39.2%.
There is almost no difference between salt samples in terms of sodium which is the
dominant mineral. The K content is slightly higher than other salts in lake (between 1855-
3643 mg / kg) and rock (2879 mg / kg and 3487 mg / kg). In groundwater salts, the amount
of K is low (1518 mg / kg and 1079 mg / kg), whereas the Ca content is high (2495 mg / kg
and 1713 mg / kg) compared to other salts. The magnesium and iron content of the salt
samples varies within a fairly wide range (<0.4-953 mg / kg and 0.9- 16.5 mg / kg) and the
zinc content is lower than 0.8 mg / kg in all samples. The amount of phosphorus,
manganese, molybdenum, selenium and vanadium in the salt samples were found below
the determinable limit of the analysis method applied. As a result, it is understood that the mineral profile of edible salts is slightly different from each other, but this difference is not
significant in terms of balanced nutrition.