Kamu diplomasisinde yeni bir alan olarak gastrodiplomasi ve Türkiye için bir model önerisi.
Özet
Devletlerin birbirleri ile arasında olan ilişkiler kamu diplomasisi aracılığı ile
gerçekleştirilmektedir. Süreçlerin tamamında ise kamu diplomasisi kültürel diplomasi
çerçevesinde gelişmektedir. Kültürel diplomaside yer alan gastrodiplomasi, kamu ve
kültürel diplomasilerin karşılıklı olarak inşa edilmesi sayesinde, bir ulusun imajın
geliştirilmesinde önemli role sahiptir. Antik Helen ve Roma İmparatorluğunda kültürel
kimliklerinin yansıtılmasında yiyecekleri bir kültür sujesi olarak kullanmaları
gastrodiplomasinin ilk izlerini yansıtmaktadır. Gastrodiplomasi, uluslararası ilişkilerle ilgili
sürekliliğin sağlanmasında yemeğin gücünden yararlanılmasını amaç edinmiş bir diplomasi
türüdür. Tarihte Antik Yunan ve Roma gibi ülkelerin gastrodiplomasi alanındaki
uygulamalar ile diğer ülke vatandaşlarındaki algılara etki yaptığı bilinmektedir. Ülkeler
incelendiğinde birçok ülkenin gastrodiplomasi uygulamaları içerisinde yer aldığı
görülmektedir. Japonya’dan Fransa’ya, Amerika Birleşik Devletleri’nden Tayvan’a kadar
farklı ülkeler gastrodiplomasi uygulamalarına yönelim göstermektedir.
Gastronominin diplomatik araç olarak varlığı, etkinliği ve verimliliği konularında
sorgulamalar yapma ve Türkiye’nin gastrodiplomasi alanındaki faaliyetlerinin incelenmesi
amacı ile gerçekleştirilen bu çalışma gastrodiplomasi alanında literatüre kazandırılacak
çalışmalardan biri olmakla birlikte bu alandaki eksiklikleri giderebilecek niteliktedir.
Araştırmada SWOT Analizi yöntemi kullanılmıştır.
İtalya’nın gastrodiplomasi alanında tarihi geçmişe sahip olması, etkili gastrodiplomasi
uygulamaları sergilemesi adeta bu alanda rol model olmasını sağlamıştır. Ayrıca Türkiye’ye
yakın konumu, Türkiye ile aynı enlemler üzerinde olması ve her iki ülkenin de Akdeniz
ülkesi olması Türkiye’nin gastrodiplomasi uygulamaları ile İtalya’nın benzer uygulamaları
karşılaştırılmasını kaçınılmaz kılmıştır. Araştırmada Türkiye ve İtalya tarafından
gerçekleştirilen gastrodiplomasi uygulamaları SWOT analizi ile karşılaştırılmıştır. Her iki
ülkenin gastrodiplomasi uygulamalarına yönelik SWOT analizi yöntemi ile güçlü ve zayıf
yönleri ve fırsat ile tehditlerin değerlendirilmesinde elde edilen bilgiler ilgili başlıklar altında sırası ile belirtilmiştir. Mevcut literatürden farklı olarak diğer ülkelerde uygulanan
gastrodiplomasi modellerinin incelenmesi, İtalya’nın bu alandaki etkinliği ve Türkiye’nin
mevcut faaliyetleri açısından değerlendirilmesi alanyazınına ve taraflara farklı bakış açısı
kazandırabileceği düşünülmektedir.
Relations between states are carried out through public diplomacy. In all processes, public
diplomacy develops within the framework of cultural diplomacy. Gastrodiplomacy in
cultural diplomacy has an important role in the development of a nation's image, thanks to
the mutual construction of public and cultural diplomacy. The use of food as a cultural
subject in the reflection of their cultural identities in the Ancient Hellenic and Roman
Empires reflects the first traces of gastrodiplomacy. Gastrodiplomacy is a type of diplomacy
that aims to use the power of food to ensure continuity in international relations. It is known
that countries such as Ancient Greece and Rome in history have an impact on the practices
in the field of gastrodiplomacy and the perceptions of the citizens of other countries. When
the countries are examined, it is seen that many countries are involved in gastrodiplomacy
practices. Different countries, from Japan to France, from the United States to Taiwan, tend
to practice gastrodiplomacy.
This study, which was carried out with the aim of making inquiries about the existence,
effectiveness and efficiency of gastronomy as a diplomatic tool, and examining Turkey's
activities in the field of gastrodiplomacy, is one of the studies that will be brought to the
literature in the field of gastrodiplomacy, and it is capable of eliminating the deficiencies in
this field. SWOT Analysis method was used in the research.
Italy's historical past in the field of gastrodiplomacy and its effective gastrodiplomacy
practices have made it a role model in this field. In addition, its close location to Turkey,
being on the same latitudes as Turkey, and the fact that both countries are Mediterranean
countries made it inevitable to compare Turkey's gastrodiplomacy practices with Italy's
similar practices. In the study, gastrodiplomacy practices carried out by Turkey and Italy
were compared with SWOT analysis. The information obtained in the evaluation of the
strengths and weaknesses and opportunities and threats by the SWOT analysis method for
the gastrodiplomacy practices of both countries are listed under the relevant headings,
respectively. It is thought that examining the gastrodiplomacy models applied in other
countries, different from the existing literature, evaluating Italy's effectiveness in this field
and evaluating Turkey's current activities can bring a different perspective to the literature
and the parties.