Rehabilitation of architectural heritage. ‘A design analysis of a rehabilitated traditional Turkish mansion in Berat/Albania and one in Safranbolu/Turkey’
Abstract
Heritage is the legacy that a society inherits from past generations, maintains in the present and it’s given for the benefit of future generations. Heritage buildings are the reminders of a society’s culture and complexity. (The Hague, 14 May 1954) As the years pass and as the econ-omy is in need to deliver a different outcome for the growing society, these gems unfortunately tend to get destroyed, forgotten and even demolished. This happens for the mere reason so that there is space for new contemporary structures to be built up, bringing like this the unfortunate aftereffect of major loss in cultural and historical values. The rehabilitation of these buildings is a crucial demand that covers industries like architecture, interior design, urban planning, en-gineering, tourism etc. Old structures, more precisely historical mansions, are an architects’ and interior designers’ commitment to sustain and protect. It doesn’t matter when or where, the main purpose of the architect while designing and renovating an historic building is to conserve the main aspects and strength of the historic structures with minimum demolition. Heritage mansions are going to be the highlight of this research, how these simple structures influenced the whole under-standing of architecture during particular periods in history and why these structures should be protected. There is a hardship to overcome the preservation of the character and the main core of such buildings, therefore this study will be referring to subjects such as rehabilitation and preservation. The focal point of this paper is to highlight the importance of heritage architectural build-ings, what can be specified as the interior architects appropriate and sustainable way on how to rehabilitate them, how to have the best approach on saving the building’s character even though giving it a different function from its original one (adaptive reuse), and finally targeting the detailed rehabilitation techniques on how to maintain the building, its personality and history alive.
Miras, bir toplumun geçmiş nesillerden miras aldığı, günümüzde koruduğu ve gelecek nesillerin yararına verdiği mirastır. Miras binaları, bir toplumun kültürünün ve karmaşıklığının hatırlatıcılarıdır. [Silahlı Çatışma Halinde Kültürel Varlıkların Korunması Sözleşmesi] Yıllar geçtikçe ve ekonominin büyüyen toplum için farklı bir sonuç vermesi gerektiğinden, bu mücevherler ne yazık ki yok olma, unutulma ve hatta yıkılma eğilimindedir. . Bu, kültürel ve tarihi değerlerdeki büyük kayıpların talihsiz etkilerini bu şekilde getiren yeni çağdaş yapıların inşa edilmesi için alan olması için olur. Bu binaların rehabilitasyonu, mimarlık, iç mimari, şehir planlama, mühendislik, turizm vb. sektörleri kapsayan çok önemli bir taleptir.
Çoğunlukla tarihi konaklar olarak sınıflandırılan eski yapılar, mimarların ve iç mimarların sürdürme ve koruma taahhüdüdür. Ne zaman ve nerede olduğu önemli değil, tarihi yapıyı tasarlarken ve yenilerken mimarın temel amacı, tarihi yapıların ana özelliklerini ve gücünü minimum yıkımla korumaktır. Miras konakları, bu basit yapıların tarihin belirli dönemlerinde tüm mimarlık anlayışını nasıl etkilediği ve bu yapıların neden korunması gerektiği bu araştırmanın öne çıkanları olacaktır. Bu tür yapıların karakterini ve ana çekirdeğini korumakta güçlük çekilmektedir, bu nedenle bu çalışmada rehabilitasyon ve koruma gibi konulara değinilecektir.
Bu bildirinin odak noktası, miras mimari yapıların önemini, bunların nasıl rehabilite edileceğine dair uygun ve sürdürülebilir yol olarak nelerin belirlenebileceğini, ona farklı bir işlev kazandırsa da yapının karakterini korumada en iyi yaklaşımın nasıl olacağını vurgulamaktır. orijinalinden (uyarlanabilir yeniden kullanım) ve son olarak binanın, kişiliğinin ve tarihinin nasıl canlı tutulacağına dair ayrıntılı rehabilitasyon tekniklerini hedef alıyor.