Gestasyonel diyabet tanısı almış gebelerin beslenme durumları ile hastalık ve beslenme hakkındaki bilgi düzeyleri arasındaki ilişki
Özet
Bu çalışma gestasyonel diyabet tanısı almış gebelerin beslenme durumları ile hastalık hakkındaki bilgi düzeyleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Gestasyonel Diyabet (GDM) tanısı almış ve yaşları 19-45 yaş arasında 211 gebe üzerinde Ocak 2021 – Temmuz 2021 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmaya, gebelik öncesi bilinen diyabeti (Tip 1ve Tip 2), çoğul gebeliği ve diyabet komplikasyonları olan gebeler dahil edilmemiştir. Katılımcıları kişisel bilgileri (yaş, eğitim durumu, meslek), tıbbi bilgileri, antropometrik ölçümlerinin (boy uzunluğu, gebelik öncesi vücut ağırlığı, görüşmenin yapıldığı tarihte vücut ağırlığı, gebelik haftaları) sorgulandığı anket formu araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile doldurulmuştur. Yapılan analizler sonrasında ulaşılan bulgulara göre, gestasyonel diyabetli gebelerin ile GDM Bilgi Düzeyi Anketi genelinden ve ankette bulunan risk faktörleri hakkında bilgi ve GDM komplikasyonları/sonuçları hakkında bilgi alt boyutlarından aldıkları puanlar arttıkça, YETBİD Ölçeğinde yer alan besin tercihi alt boyutundan aldıkları puanlar da artmaktadır. Gebelerin YETBİD Ölçeğinde yer alan besin tercihi alt boyutundan aldıkları puanlar ile GDM Bilgi Düzeyi Anketinde yer alan GDM hakkında temel bilgiler, diyet/besin değerleri hakkında bilgi ve GDM yönetimi hakkında bilgi alt boyutlarından aldıkları puanlar arasında arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonların olmadığı saptanmıştır. Çalışmanın sonucunda araştırmaya katılan gestasyonel diyabetli gebelerin besin tercihi hakkında bilgi düzeyleri arttıkça GDM hakkındaki bilgi düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttığı saptanmıştır.
This study was conducted to evaluate the relationship between the nutritional status of Pregnants with Gestational Diabetes and their knowledge levels about the disease and nutrition. In this context, it was carried out on 211 pregnant women between the ages of 19-45 years who were diagnosed with Gestational Diabetes in Ankara Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital between January 2021 and July 2021. Pregnant women with known pre-pregnancy diabetes (Type 1 and Type 2), multiple pregnancies, and diabetes complications were not included in the study. The questionnaire form, in which the participants were questioned about their personal information (age, education status, occupation), medical information, anthropometric measurements (height, pre-pregnancy body weight, body weight at the time of the interview, gestational weeks) was filled by the researcher by face-to-face interview method. Accordingly, as the scores of pregnant women with gestational diabetes received from the GDM Knowledge Level Questionnaire and the sub-dimensions of knowledge about risk factors and information about GDM complications/results in the survey, the scores they got from the sub-dimension of Food Preference in the YETBİD Scale also increased. It was determined that there was no statistically significant correlation between the scores of the pregnant women in the Food Preference sub-dimension in the YETBİD Scale and the scores they got from the sub-dimensions of basic information about GDM, information about diet/nutritional values and information about GDM management in the GDM Knowledge Level Questionnaire. According to the findings obtained after the analyzes made, there was a statistically significant difference between the scores of the pregnant women with gestational diabetes who participated in the study from the Food Preference sub-dimension in the YETBİD Scale and the scores they got from the GDM Knowledge Level Questionnaire in general and the information about risk factors and information about GDM complications/results sub-dimensions in the survey and positive correlations were found.