Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve duygu durumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Özet
Bu çalışma, beyaz yakalı çalışan bireylerin beslenme durumu, fiziksel aktivite düzeyi ve
duygu durumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla planlanıp yürütülmüştür.
Araştırmanın rneklemini 24-64 yaşları arasında, farklı kamu ve zel kurumların
bünyesinde beyaz yakalı olarak çalışan 300 birey oluşturmuştur. Araştırmaya katılan
bireylerin demografik zellikleri, sağlık durumları, fiziksel aktiviteleri, beslenme
alışkanlıkları ve duygu durumları araştırmacı tarafından çoktan seçmeli ve açık uçlu
soruların bulunduğu bir anket formu uygulanarak belirlenmiştir. Bireylerin beslenme
alışkanlıklarının belirlenmesi için Besin Tüketim Sıklığı Kayıt Formu ve Beslenme
Değişim Süreçleri Ölçeği, fiziksel aktivite durumlarını değerlendirmek için Uluslararası
Fiziksel Aktivite Anketi- Kısa Formu, duygu durumlarının belirlenebilmesi için ise Beş
Boyutlu İyi Oluş Ölçeği-PERMA kullanılmıştır. Katılımcıların 183’ü erkek 117’si ise
kadındır. Katılımcıların yaş ortalaması ise 38.4±7.34 yıl olup, %92.6’sı lisans ve üstü
düzeyde eğitim almıştır. İşyerinde yeterince takdir/ vgü alan beyaz yakalıların Beden
Kütle İndeksi, bel çevresi, bel/boy oranı ve bel/kalça oranlarında anlamlı olarak daha iyi
sonuçlara sahip olduğu bulunmuştur. Bireylerin %30’u mobbinge maruz kaldığını
belirtmiş, %53.4’ü iş ortamını stresli bulduğunu s ylemiş, %53.3’ü işyerinde geçirdikleri
günün ruh hallerini etkilediğini belirtmişlerdir. Beyaz yakalı kadın katılımcıların erkeklere
kıyasla daha iyi sosyal ilişkilere sahip oldukları ve daha fazla takdir aldıklarını hissettikleri
saptanmıştır. PERMA iyi oluş lçeği sonuçlarında da erkekler her alt boyutta kadınlardan
daha düşük puanlar almışlardır. Beslenme Değişim Süreçleri Ölçeği sonuçlarına g re
erkeklere kıyasla, kadın beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının çevresel
fakt rlerden ve deneyimlerden daha çok etkilendiği g rülmektedir. Bireylerin BKI
gruplarına g re iyi oluş halleri incelendiğinde ise 1. Derece obezlerin diğer gruplardan
anlamlı olarak daha fazla olumlu duygu içinde olduğu saptanmıştır. Katılımcıların %49.8’i
inaktiftir ve fiziksel aktivite durumlarına g re BKİ değerinin anlamlı farklılık g sterdiği
g rülmektedir. Fiziksel aktivite yapma durumu bireylerin beslenme alışkanlıklarını etkilemektedir. Aktif fiziksel aktivite yapan bireylerin günlük karbonhidrat ve enerji alımı
diğer gruplara daha düşük olup, günlük protein alımları daha fazladır. Bireylerin %49.2’si
normal BKI sınıfına dahil olsalar da bireylerin bel/kalça oranları incelendiğinde
%70.2’sinin riskli sınıfta olduğu, bel/boy oranları incelendiğinde ise %63.1’inin riskli
olduğu g rülmektedir. Beyaz yakalı çalışanların günlük enerji, karbonhidrat ve posa
alımları Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmaları-2019 verilerine kıyasla düşük çıkarken,
protein ve yağ alımları daha fazladır. Günlük kalsiyum, magnezyum, demir, A ve E
vitamini tüketimleri nerilenin altında bulunmuştur. Bireylerin çoğunlukla üç ğün
beslendiği g rülmekte olup en çok kahvaltı ve ğlen ğününü atlamaktadırlar. Çalışmaya
katılan bireylerin mesailerde işlenmiş, yağlı ve paketli besinleri tercih ettiği saptanmıştır.
Bu sonuçlar değerlendirildiğinde beyaz yakalı çalışanların sağlığını korumaya y nelik
çalışan ve işverenleri kapsayan eğitim ve müdahale programları yapılmalı, bu konuda yeni
politika ve düzenlemeler planlanmalıdır.
This study was planned and conducted to determine the relationship between the
nutritional status, physical activity levels and emotional states of white-collar workers. The
sample set of the study consisted of 300 individuals between the ages of 24-64, working in
different public and private institutions as white collar employees. The demographic
characteristics, health status, physical activities, eating habits and emotional states of the
individuals participating in the research were determined by the researcher by applying a
mixed questionnaire with multiple choice and open-ended questions. Food Frequency
Questionnaire and Nutrition Change Reporting Form were used to determine the dietary
habits of the participants, the International Physical Activity Questionnaire-Short Form
was used to evaluate their physical activity status, and the PERMA Profiler
multidimensional scale was used to determine their well-being. 183 of the participants are
male and 117 are female. The average age of the participants was 38.4±7.34 years,
and 92.6% had Bachelor’s Degree or higher. As a result of the study, it was found that
white-collar workers who received enough appreciation/praise in the workplace had
statistically significantly better results in terms of body-mass index (BMI), waist
circumference, waist/height ratio and waist/hip ratio. 30% of the total participants stated
that they were exposed to mobbing, 53.4% found the workplace environment stressful,
53.3% stated that the day they spent at the workplace affected their general mood. It was
determined that white-collar female participants had better social relations and felt more
appreciated than male participants. In the results of the PERMA well-being scale, men
scored lower than women in all sub-domains. According to the results of the Nutrition
Change Reporting Form, it has been observed that the nutritional habits of female whitecollar
workers are more affected by environmental factors and experiences compared to
men. When the well-being of the individuals was analyzed according to the BMI groups, it
was found that the class-1 obeses had significantly more positive emotions than the other
groups. 49.8% of the participants are inactive and it is seen that the BMI values show a
significant difference according to participants’ physical activity status. Physical activity also affects the nutritional habits of individuals. Daily carbohydrate and energy intake of
individuals engaged in active physical activity is lower than other groups, and their daily
protein intake is higher. Although 49.2% of individuals are in the normal BMI class, when
the waist/hip ratios are examined, it is seen that 70.2% of the total are in the risky class,
and when the waist/height ratios are examined, 63.1% are in the risky class. While the
daily energy, carbohydrate and fiber intakes of white-collar workers are lower compared to
the Turkey Nutrition and Health Survey (TNHS-2019) data, their protein and fat intakes
are higher. Daily consumptions of calcium, magnesium, iron, vitamins A and E were
below the recommended amounts. It is seen that individuals mostly eat three meals a day,
and they mostly skip breakfast and lunch. Participants mainly eat fast food during working
hours. When the results were evaluated, it was concluded that training and intervention
programs should be made both at the individual level and covering the employers, and new
policies and regulations should be planned in order to protect the health of white-collar
workers.